ГоловнеПерерва

Шкарлет: Наказу щодо виключного режиму офлайн не існує

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет у ефірі програми «Ранок з Україною» повідомив, що цьогоріч підготовка кожної області, району та громади до початку нового навчального триватиме принаймні до 18-20 серпня.

«Наразі неможливо спрогнозувати безпекову ситуацію. Вкотре наголошую, що безпека – наш головний пріоритет. Освітній процес буде формуватися виключно з урахуванням безпекової ситуації в кожному населеному пункті», – зазначив Сергій Шкарлет.

За його словами, наразі формується мапа закладів освіти та укриттів, у яких перебуватимуть учасники освітнього процесу у разі виникнення загрози, а також відпрацьовуються маршрути до укриттів. Закладам освіти, укриття яких не розраховані на всіх учасників освітнього процесу, пропонується змінність навчання.

Також Міністр повідомив, що в межах робочої поїздки в Одесу ознайомився з організацією укриттів декількох закладів освіти. Він підкреслив, що оглянуті сховища Одещини є зразковими, адже вміщують понад тисячу осіб, обладнані декількома виходами, у приміщеннях є аптечки із засобами первинної допомоги, питна та технічна вода, запаси їжі тощо.

Крім того, Сергій Шкарлет вчергове наголосив на необхідності створення безпечних умов і нагадав про право батьків обирати режим навчання дітей.

«Ми рекомендуємо кожній школі або громаді створювати паралелі, у яких відбуватиметься онлайн-навчання. У такий спосіб діти не будуть відлучені від освітнього процесу, якщо батьки побоюються режиму офлайн», – повідомив Міністр.

Також Сергій Шкарлет зазначив, що організація навчання в традиційному форматі залишається актуальною та необхідною, проте лише в комфортних і безпечних умовах.

«Офлайн – це соціалізація та символ того, що навіть під час війни Україна продовжує освіту та формує майбутнє», – зауважив Міністр.

Сергій Шкарлет повідомив, що думки батьків щодо формату розділяються. Під час ефіру він навів приклад розмови з мамою дитини, яка вважає, що для школярів безпечніше перебувати у школі, а під час повітряної тривоги разом із вчителем прямувати до сховища. Жінка переконана, що вдома дитина може розгубиться та не дійти до сховища самостійно.

Також Міністр спростував дезінформацію щодо обов’язкового очного навчання, яка активно поширюється в суспільстві.

«Наказу щодо виключного режиму офлайн не існує. Ми чітко розуміємо, що не всі школи вийдуть на традиційне навчання. Ми максимально прагнемо це зробити та створити всі необхідні умови, проте безпека учасників освітнього процесу залишається на першому місці. Жодна дитина не буде відрахована зі школи за обрану батьками форму навчання», – підкреслив Сергій Шкарлет.

Читайте також: МОН підготувало інформацію щодо особливостей організації нового 2022/23 навчального року

Back to top button