Морепродукти

Морепродукти

Морепродукти

Що може бути приємніше літнім вечором, ніж легка вечеря з морських делікатесів з келихом охолодженого напою … Головне – це не тільки дуже смачно, але і корисно!

Омари, краби, креветки, гребінці, мідії або лангусти здатні перетворити будь-який обід у свято. Щоб їх покуштувати, необов’язково відправлятися на морське узбережжя. Хороші рибні ресторани регулярно влаштовують сезонні фестивалі з достатком вишуканих ласощів. Ну а якщо хочеться влаштувати пікнік на заміській ділянці або романтичну вечерю вдома, то кращих морських представників можна знайти в спеціалізованих рибних магазинах. Чим же вони такі хороші і чому вважаються делікатесами?

Морський гребінець

У його ніжному дієтичному м’ясі багато білка, але мало жиру і калорій. Особливо цінуються екземпляри з ікрою, яка багата рибофлавіном, пантотеновою кислотою і цинком. Спробувати їх можна в період нересту, тобто влітку (у червні-липні). Взагалі гребінців виловлюють цілий рік і навіть розводять штучним шляхом. Іноді їх називають живим полівітамінним комплексом, тому що вони містять майже всі необхідні організму речовини. При цьому в 100 г продукту всього 88 ккал.

Містить:  вітаміни В12, В1, В2 , рибофлавін, кислота нікотинова , кислота пантотенова, залізо,селен, цинк , марганець.


Як готувати

За своїм смаком : смажити, варити, додавати в салати, робити з них котлети і навіть заливне. Продають їх найчастіше в замороженому або солоному вигляді.

Раки

Раків їдять руками, використовуючи невеликий ніж лише для того, щоб розкрити клешні і панцир. У м’ясі цих членистоногих міститься багато фосфору, заліза, кобальту, магнію, кальцію і калію. При цьому мінімум жиру – 1-2 г на 100 г продукту, і всього 77 ккал. Регулярне вживання варених раків допомагає налагодити роботу травної системи. Їх рекомендується включати в раціон після променевої терапії. А порошок з панцира часто використовують як біодобавку для підвищення імунітету. Зберігати їх краще в скляному посуді (ні в якому разі не в алюмінієвому, в ній м’ясо може придбати чорний відтінок і зіпсуватися).

Містить: вітаміни В12, В1, В2, В6, С, D, К і Е, фолієва кислота, кальцій

Як готувати

Найчастіше їх просто відварюють у підсоленій воді з кропом, але можна смажити і запікати, а також додавати м’ясо раків у складні закуски, в холодні і гарячі супи.

Мідії

Хочете мати гарну шкіру і зберегти молодість – їжте мідій. У їх м’ясі багато вітаміну Е – це потужний антиоксидант, що захищає клітини від старіння. У мідіях 30 макро-і мікроелементів. Щорічно продається близько 1,5 мільйона тонн мідій. У магазинах вони представлені в основному варено-мороженими, в консервах, рідше в живому вигляді.

Містить: вітамін В12, тіамін, рибофлавін, треонін, гліцин, лізин, кальцій, залізо, селен

Як готувати

З них варять супи, роблять запіканки, їх смажать, коптять , маринують і навіть їдять сирими, збризкуючи оцтом або лимоном, як устриці.

Краби

Крабове м’ясо багате таурином. Людині ця амінокислота дуже потрібна для підтримки тонусу судин і м’язів. Тому білок цих ракоподібних такий цінний. Також таурин позитивно впливає на стан рогівки очей, сітківки та очних м’язів. Крім того вчені довели, що білок крабового м’яса перетравлюється вдвічі швидше і легше, за це його люблять спортсмени і жінки, що стежать за фігурою. Ну і, звичайно, не можна забувати про те, що висока концентрація селену і цинку сприяє виробленню тестостерону, тому його??? вважають ще й потужним афродизіаком.

Містить: вітаміни В1, В2, В12, РР, мідь, магній, фосфор, йод

Як готувати

Крабів можна просто відварити, а можна приготувати вишукане суфле, булочки або киш.

Креветки

Це, мабуть, один з найбільш доступних морських делікатесів. Ряд досліджень показав, що при регулярному вживанні в помірній кількості креветки зміцнюють імунітет і знижують ризик онкологічних захворювань. Також їх можна назвати продуктом для краси: високий вміст поліненасичених жирних кислот омега-3 сприяє зміцненню волосся і нігтів. Однак при покупці креветок важливо знати, з якого регіону вони привезені. Справа в тому, що вони мають здатність вбирати в себе радіоактивні речовини з навколишнього середовища.

Містить: вітамін А, D, Е, В12, йод, кальцій, калій, цинк, сірка, Омега-3

Як готувати

Сміливо давайте волю фантазії. Креветки хороші як просто варені в панцирі, так і у складі вишуканих страв. Паста, салат, суп – їх можна додати куди завгодно !

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*