Здоров'я

Як захиститися від комарів?

Як захиститися від комарів?
Як захиститися від комарів?
Відпочинок на природі можуть зіпсувати комарі. Мало того, що вони неприємно пищать прямо над вухом, так ще й комарині укуси не тільки болючі, але й небезпечні. Як захиститися від комарів на вулиці і вдома?

Комарі можуть бути вкрай небезпечні для людини, так як вони є переносниками таких захворювань, як малярія, жовта лихоманка, денге, менінгіту, енцефаліту і вірусу Західного Нілу.

Крім цього, в слині комара міститься сильний алерген . Навіть у людини, що не має схильності до алергії, укус комара може викликати свербіж, набряк і почервоніння в місці укусу.

У деяких випадках укус комара призводить до важкої алергічної реакції, аж до анафілактичного шоку, серед ознак якого: жар, почервоніння шкіри і свербіж, головний біль, задуха, набряк гортані, сухий кашель, судоми.

У даному випадку, щоб уникнути летального результату, допомогу потрібно надати протягом години після укусу комара.

Найчастіше комарі віддають перевагу ніжній шкірі маленьких дітей, але не обходять своєю увагою і дорослих, у яких тонка і світла шкіра.

Комарі дуже добре відчувають запах поту людини і злітаються на нього. Загрозу для людини становлять тільки самки комарів – саме вони харчуються кров’ю, правда, тільки для відтворення яєць, які вона скидає у воду для подальшого розвитку їх у личинки. Для підтримки життя комарі – самки і самці – харчуються соком рослин і нектаром квітів. До речі, комарі дуже плідні – жіноча особина відкладає по 50-170 яєць щодня, а середня тривалість життя дорослої особини – 20 днів.

Засоби захисту

Засоби захисту від комарів бувають синтетичні і натуральні. Ще з давніх часів люди боролися з комарами, в основному за допомогою різких запахів, які комарі не переносять. Відлякати комара можуть:

– Ванілін, ефірні масла гвоздики, анісу, евкаліпту, валеріани і ялівцю. Маслом або екстрактом цих рослин потрібно змочити шматочки тканини або бинта і розкласти їх на підвіконнях. Також при виході на вулицю ефірним маслом можна змастити відкриті ділянки тіла.

– Піретрум – це персидська, далматська або кавказька ромашка. Сухі суцвіття, стебла і листя рослини потрібно подрібнити в порошок і обробити ним приміщення.

– Томатні листя. Зазвичай горщики з томатними кущами ставлять перед вікнами або прямо в будинку.

– Кедрова олія. Запах кедрової олії відлякує не тільки комарів, але також мух і тарганів.

– Відвар пирію. Жменю рубаного коріння пирію залити півтора літрами води і закип’ятити 3 рази до отримання світло-жовтого кольору. Цим відваром умивають обличчя і миють руки, коли виходять на вулицю.

Синтетичні засоби захисту від комарів більш популярні через простоту використання. Креми для шкіри забезпечують захист на 2-3 години, а аерозолі, які наносяться на одяг, захисні сітки, намети, можуть діяти протягом місяця, якщо оброблені репелентом.

Але, застосовуючи синтетичні засоби, важливо пам’ятати, що вони менш безпечні. Токсичні речовини, що містяться в репелентах, небезпечні для людей та для домашніх тварин. За даними медиків, 12% людей страждають алергічною реакцією на інсектициди.

Захисна «хімія» у вигляді крему на шкіру наноситься тонким шаром, не можна втирати і наносити такий крем на пошкоджену шкіру, рани, подряпини. Також врятуватися від комарів допоможуть москітні сітки, встановлені на вікна, які в свою чергу можна обробити аерозолем.

Але не варто зловживати «хімічної» захистом. Аерозолі краще наносити тільки на одяг, а крем – тільки на відкриті ділянки тіла. Якщо антикомариний засіб потрапив в очі, на слизову рота чи носа, треба негайно промити їх великою кількістю прохолодної води.

Крім цього, під час прогулянки або пікніка, універсальної захистом як від комарів, так і від кліщів, стане правильний одяг. Одягайте світлий щільний одяг з довгими рукавами і капюшоном, який максимально закриває відкриті ділянки тіла.

Алергія

Саме слина комара викликає свербіж, набряк, почервоніння в місці укусу, а в деяких випадках і важку алергічну реакцію . У слині комара містяться антикоагулянти, які перешкоджають згортанню крові. Також саме зі слиною передаються та переносяться комарами інфекції.

У рідкісних випадках навіть один укус може призвести до багатоденного набряку, високої температури, появі пухирів, блювоти і інших сильних алергічних реакцій.

Підвищена чутливість до комариної слини особливо притаманна маленьким дітям, людям з ослабленим імунітетом і алергікам, тому їм варто завжди мати при собі антигістамінний препарат .

Також важливо стежити за дітьми, які самі того не помічаючи, можуть розчесати місце укусу , який в результаті перетворитися на болячку.

Перша допомога

Якщо місце укусу почервоніло:

– Обробіть ранку протиалергічним гелем або кремом.
– Прийміть антигістамінний препарат.
– Прикладіть холодний компрес або лід до місця укусу .
– Змочуйте укус содовим розчином – чайна ложка на 1/2 склянки води.

Не можна розтирати місце укусу до крові – може потрапити інфекція і розвинутися гнійне запалення.

Back to top button