ГоловнеХарчування

Як організувати харчування дитини у період шкільних канікул

На час різдвяно-новорічних канікул у школярів зміниться розпорядок дня, графік харчування і наповнення щоденного меню. Це нормально. Проте, влаштовуючи дитині відпочинок від шкільних справ, варто дотримуватися певних звичних правил. Наприклад, пильнувати достатню кількість сну і здоровий вибір харчових продуктів. Адже від цього залежить здоров’я. 

Сьогодні ми поділимося 10 порадами Олега Швеця, президента Асоціації дієтологів України, консультанта з громадського здоровʼя МОЗ України, щодо того, як організувати харчування дитини під час канікул.

1Адаптуйте розпорядок дня
Батьки також заслуговують на відпочинок від постійного приготування їжі та суворого графіка. Проте тотальна відмова від звичних правил може закінчитися катастрофою, адже надмірне захоплення нездоровою їжею у дітей призводить до поганих настрою та поведінки.
Отже, на період канікул потрібен певний план – графік харчування на свята. Встановіть графік приймання їжі і дотримуйтеся його. Рутина потрібна для дітей, адже вона дає їм відчуття безпеки. Також можна запровадити нові правила: наприклад, «кухня не працює в певні години» або «діти (у відповідному віці та за наявності необхідних навичок) самі готують собі обід».

2. Починайте день з поживного сніданку
Зранку цільнозернові страви та страви, багаті білком, добре насичують та забезпечують кращу концентрацію, настрій та енергію. Хороші варіанти такого сніданку – яйця, несолодка каша, тости з авокадо. Намагайтеся уникати каш з цукром/медом, канапок з білого хліба, ковбаси і плавленого сиру.

3. Використовуйте ланчбокси
Пропонувати їжу цілодобово – виснажливо, тому інколи батьки люблять готувати ланчбокс і пляшку з напоєм, як у школі. Це хороший прийом, адже він дає дитині відчуття свободи й незалежності: коли вона зголодніє, може поїсти, не звертаючись до дорослих. Водночас варто пильнувати, щоби страви у ланчбоксі забезпечували потрібну дитині кількість, різноманітність і якість їжі.

4. Забезпечте здорові перекуси
На свята готують багато різних смачних частувань. Проте варто уникати солодких напоїв, льодяників та їжі, смаженої у фритюрі. Зведіть їх до мінімуму, оскільки вони не мають бажаної поживної цінності. Натомість містять багато цукру, жиру та добавок. Такі продукти не покращують самопочуття дітей, приводять до поганої поведінки та згодом можуть спричинити захворювання.

5. Стежте за споживанням води

Діти часто забувають пити, особливо коли зайняті грою. Це може вплинути на їхні енергію та настрій, тому заохочуйте пити воду частіше. Наприклад, наповніть пляшку води вранці та попросіть дитину допити її до обіду. Потім наповніть ще раз, на другу половину дня.

6. Насолоджуйтесь корисною їжею всією сім’єю
Спільні приймання їжі – це важливий сигнал, що настав час поїсти. І він гарантує належну увагу до страв. Дослідження показують, що спільний прийом їжі за обіднім столом покращує сімейні та соціальні зв’язки. Використайте цю можливість для важливих розмов і прийняття рішень. Крім того, в цей час батьки можуть бути хорошим прикладом вибору на користь здорового харчування для дитини.

7. Залучайте дитину до приготування страв
Один із найкращих способів навчити дітей правильно харчуватися — бути на кухні усім разом. Спільне приготування розганяє нудьгу та дає чудові результати. Почати можна зі смачної домашньої випічки. Старші діти можуть спробувати самостійно приготувати улюблену або нову страву за рецептом. 

Вирощування зеленої цибулі або більш трендового мікрогріну — ще одне заняття на канікулах, яке може привернути увагу школярів до здорового харчування. Якщо ваші діти ведуть соціальні мережі або знімають відео для TikTok, то тема придбання, вирощування, приготування їжі може надихнути їх на відкриття нових творчих напрямів.

8. Зробіть їжу менш обтяжливою

Є багато способів, щоб їжа стала приємнішою для дітей. Чому б не запропонувати їм самим організувати вечерю? Діти можуть допомогти з підготовкою, обрати компоненти бажаної вечері, нарізати їх на шматочки. Наприклад, в окремі тарілки покласти рибу, печену картоплю, овочі тощо. Інша ідея полягає в тому, щоб подавати страви з великою кількістю яскравих тарілок. Діти можуть викладати на тарілці якусь картинку з інгредієнтів їжі.

Це дозволить прибрати тиск на дитину навколо процесу харчування і зробить його цікавішим.

9. Організуйте перекус під час прогулянок

Якщо ви збираєтеся на ковзанку, у парк або на прогулянку містом, заздалегідь приготуйте їжу і візьміть її з собою. Таким чином ви уникнете відвідування закладів із фастфудом і заощадите гроші. Бутерброди, овочеві палички, крекери та сир, варені яйця — варіанти, якими можна нагодувати дітей на імпровізованому пікніку.

10. Дозвольте собі відпочити

Ви також заслуговуєте на вільний час і не варто картати себе за перепочинок від кухні. Натомість можна замовити якісні заморожені страви з хорошим складом, які є швидкою здоровою альтернативою домашнім.

Back to top button