Лист Міністерства освіти і науки України від 03. 07. 2018 р. № 1/9-415 “Щодо вивчення у закладах загальної середньої освіти навчальних предметів у 2018/2019 навчальному році”

Японські вчені: зелений чай і каву можуть знизити ризик інсульту

Японські вчені: зелений чай і каву можуть знизити ризик інсульту

Японські вчені: зелений чай і каву можуть знизити ризик інсульту

Регулярне вживання кави і зеленого чаю здатне знизити ризик інсульту на 14-20%, встановили японські вчені, праця яких опублікований в журналі Stroke.

Дослідники з Японського національного церебрального і серцево-судинного центру опитали більше 83 тисяч дорослих японців у віці від 45 до 74 років про те, як часто вони п’ють каву і зелений чай. У середньому вони вели спостереження 13 років. У результаті з’ясувалося, що як мінімум одна чашка кави щодня на 20% знижувала ризик інсульту. Традиційна чашка кави в Японії дорівнює шести унціям (170 мілілітрів).

Ті люди, хто щодня випивав дві-три чашки зеленого чаю, мали на 14% менший ризик отримати інсульт, а любителі цього напою, що випивають не менш чотирьох чашок в день, знижували ризик на 20%.

Учасники дослідження, що вживали як мінімум одну чашку кави або дві чашки зеленого чаю в день, на 32% рідше страждали від внутрішньомозкового крововиливу, яке відбувається коли кровоносна судина розривається безпосередньо в мозку. Приблизно 13% всіх інсультів є геморагічними.

Дослідники відзначають, що ефект позитивного впливу обох напоїв на серцево-судинне здоров’я пояснюється тим, що вони перешкоджають утворенню згустків крові. Проте поки неясно, як саме зелений чай впливає на ризик інсульту. Можливо, захисний ефект дають катехіни – складові речовини зеленого чаю з групи антиоксидантів. Вони мають протизапальну властивість, збільшуючи стійкість до тромбозів (закупорки судин).

Деякі речовини в каві включають хлорогеновую кислоту, яка скорочує ризик інсульту, зменшуючи шанси на розвиток діабету другого типу. Однак, відзначає провідний автор, доктор Йошихиро Кокуба, необхідні подальші дослідження, щоб прояснити, як поєднання зеленого чаю і кави може допомогти ще більше знизити ризик інсульту.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*