Вживання фісташок знижує рівень стресу

За даними американських дослідників, щоденне вживання фісташок перешкоджає надмірному звуженню судин у відповідь на стрес. У людей, що включають в свій раціон фісташки, нервова система краще контролює діяльність серцево-судинної системи, розповідають “МедНовости” . Відомо, що горіхи містять клітковину, мікроелементи, антиоксиданти і велика кількість ненасичених жирів. Це сприяє зниженню рівня холестерину в крові і робить позитивний вплив на роботу серця. Горіхи є важливою частиною раціону харчування осіб з цукровим діабетом, так як в даній групі підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Дослідники з Університету Пенсільванії вивчали, як фісташки впливають на організм пацієнтів з цукровим діабетом другого типу. Протягом двох тижнів всі учасники харчувалися звичайною їжею, що містить 36% жирів. Після їх розділили на дві групи. Перша група повинна була дотримуватися здорової дієти, що містить 27% жирів, а друга – дієти з 33% жирів, що включає дві порції фісташок (близько 150 горіхів в день, половина з яких була не солені). Добова кількість калорій в дієтах було однаковим.

Через чотири тижні вчені виміряли кров’яний тиск пацієнтів і загальний периферичний опір судин під час відпочинку і при впливі різних стресорів (була перевірена реакція організму на холод і на спробу вирішити складну арифметичну задачу). Результати показали: у діабетиків, які щодня вживали фісташки, знизилася ступінь звуження судин у відповідь на стрес і покращився контроль вегетативної нервової системи за серцево-судинною діяльністю. До кінця дослідження кров’яний тиск у осіб, які страждають від діабету, знизився приблизно на чотири пункти.

Холод і розумовий стреси призводять до звуження судин, що значно збільшує навантаження на серце. Дієта, що містить фісташки, здатна знизити реакцію судин на різні фізіологічні стреси. Дослідники відзначили поліпшення варіабельності серцевого ритму – показника, який характеризує ефективність взаємодії нервової та серцево-судинної систем організму. Активність блукаючого нерва, задіяного у розвитку цукрового діабету, підвищилася. “Введення фісташок в щоденний раціон харчування покращує кров’яний тиск, роботу блукаючого нерва і реакцію судин на стрес. Це допоможе знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань у хворих цукровим діабетом”, – заявляє автор дослідження Шейла Вест.

За даними американських дослідників, щоденне вживання фісташок перешкоджає надмірному звуженню судин у відповідь на стрес. У людей, що включають в свій раціон фісташки, нервова система краще контролює діяльність серцево-судинної системи, розповідають "МедНовости" . Відомо, що горіхи містять клітковину, мікроелементи, антиоксиданти і велика кількість ненасичених жирів. Це сприяє зниженню рівня холестерину в крові і робить позитивний вплив на роботу серця. Горіхи є важливою частиною раціону харчування осіб з цукровим діабетом, так як в даній групі підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Дослідники з Університету Пенсільванії вивчали, як фісташки впливають на організм пацієнтів з цукровим діабетом другого типу. Протягом двох тижнів всі учасники…

Оцінити

0

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*