Сіль: корисна чи шкідлива?

Сіль: корисна чи шкідлива?

Сіль: корисна чи шкідлива?

Вона ніколи не була просто продуктом – завжди чимось більшим. Їй присвячують прислів’я, пов’язують з нею марновірства … Так все-таки чого в ній більше – користі чи шкоди?

У розумних кількостях сіль порівняно нешкідлива для більшості з нас. Але є люди, для яких вона дуже шкідлива: приблизно кожен п’ятий в більшій чи меншій мірі чутливий до неї. Пов’язана з її споживанням затримка води в організмі збільшує навантаження на серце і нирки, викликає набряки, головні болі.

Визначити, чи відноситеся ви до групи ризику, легко. Спробуйте хоча б тиждень посидіти на  солієвій дієті (обмежте вживання солі). Якщо самопочуття різко покращилася, значить, вам потрібно суворо обмежити споживання солі. Решті, в тому числі і гіпертонікам, не має сенсу мучити себе відмовою від неї.

«Пересолюювати», звичайно, не треба. Рекомендована добова норма, за різними джерелами, становить від 0,5 до 3 г. Сюди входить і вся «прихована» сіль – та, що в хлібі, ковбасі, у квашеній капусті і ранковій вівсянці, в супі і сухариках …

Проблема в тому, що наш  потяг до солі часто не відповідає реальним потребам. Будь-який  фаст-фуд містить дуже багато солі і з дитинства перекручує наш смак, так що нормальна їжа починає здаватися прісної. Один біг-мак містить більше 1 г, а порція піци – до 1,5 г; годі й говорити про чіпси та солоні горішки. Близько 1 г солі містить і порція «швидкого» супу або локшини. У підсумку ми стрімко набираємо і перебираємо норму, так і не з’ївши нічого путнього. Звідси – ще один аргумент на користь домашньої їжі: чим більше її у вашому раціоні, тим менше ризик перебрати з сіллю.

А якщо ви звикли досолювати  їжу – занурювати в сільничку цибулю, огірки, помідори, картоплю? .. Усвідомте, що це не має ніякого відношення до реальних потреб організму. Спробуйте їсти ті ж продукти без солі: швидше за все, ви швидко звикнете до нових відчуттів і навіть полюбите їх. А для надання смаку салатам добре використовуйте  оцет, лимонний сік і прянощі.

НАСКІЛЬКИ ВОНА ПОТРІБНА?

Все залежить від кількох факторів.

Перший: морська або кам’яна? Перша однозначно краще. Нерафінована морська сіль зберігає всі природні мінеральні компоненти (близько 60!), що містяться в морській воді. У макробіотиці вона взагалі вважається найважливішим елементом харчування. Харчову морську сіль можна купити в супермаркетах. Врахуйте: додавати її краще в готові страви, корисні властивості морської солі губляться при термообробці.

Куховарська ж сіль, яку ми зазвичай купуємо, очищена від усіх сторонніх домішок і фактично містить тільки хлорид натрію. Правда, деякі дієтологи стверджують, що моря сьогодні ґрунтовно забруднені, і морська сіль може виявитися не таким вже ідеальним варіантом. Але переконати в цьому своїх колег їм поки не вдалося.

Друге питання – для чого нам власне сіль. Натрій і хлор – теж не нероби, кожен виконує свою роботу. Перший бере участь у підтримці водного і кислотно-лужного балансу, у передачі нервових імпульсів, м’язових скороченнях. При його недоліку спостерігається м’язова слабкість, сонливість, погана координація. Хлор потрібен, в числі іншого, для виробництва шлункового соку. Якщо ви змушені відмовитися від солі, постарайтеся отримати ці елементи з інших джерел, скажімо, мінеральної води.

Окрема проблема – йод. Може бути, найважливіша функція солі в нашому харчуванні – доставка цього вкрай необхідного мікроелемента.

Найкраще при нагоді обговоріть це питання з лікарем. Якщо ви живете в регіоні, де нерідкий дефіцит йоду, таку сіль потрібно купувати обов’язково. Врахуйте, що в харчовій промисловості, як правило, використовується сіль звичайна, так що розраховувати на чіпси та солоні горішки як на джерело йоду не доводиться. Ці закуски лише збільшать кількість загальної  солі, яку ви з’їдаєте та не принесе ніякої користі. Так що вирішуйте – їсти їх чи не їсти.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*