Овочі та фрукти роблять нас щасливішими

Овочі та фрукти роблять нас щасливішими

Овочі та фрукти роблять нас щасливішими

Вчені з Університету Отаго виявили зв’язок між кількістю спожитих в їжу овочів і фруктів і відчуттям щастя і спокою. Даний факт виявився, коли дослідники вивчали зв’язок між дієтою і щоденними емоціями. Виявилося, що збільшення в денному раціоні кількості овочів і фруктів робило молодих людей більш енергійними і щасливими.

У дослідженні брали участь 281 людина із середнім віком 20 років, які вели інтернет-щоденник споживання їжі протягом 21 днів.

Попередньо піддослідні заповнили анкети, де був зазначений їхній ріст, вага, стать, етнічна приналежність. Зрозуміло, з дослідження були виключені люди з різними харчовими розладами. Кожен учасник щодня записував своє самопочуття, настрій, використовуючи дев’ять позитивних і дев’ять негативних прикметників. Також піддослідним щодня задавали 5 питань про кількість порцій різної їжі, включаючи фрукти (за винятком фруктових соків і сухофруктів), овочі (за винятком соків), а також печива, чіпсів, тортів, тістечок та кексів.

Результати дослідження однозначно вказали на те, що люди, які їли більше фруктів і овочів, мали більш позитивний настрій. У дні, коли піддослідні з’їдали більше фруктів і овочів, вони почували себе спокійніше, щасливіше і енергійніше, ніж в інші дні. Більш того, цей ефект частково зберігається і на наступний день, тобто в деякому роді можна “запастися” гарним настроєм взапас.

Підводячи підсумки своєї роботи, вчені прийшли до висновку, що молоді люди повинні вживати приблизно 7-8 порцій фруктів і овочів у день, щоб поліпшення настрою стало помітним. Одна порція фруктів або овочів – це обсяг, який може поміститися на долоні або займає приблизно півсклянки.

Дослідження вказує на зв’язок між вживанням здорової їжі і гарним настроєм, хоча вчені підкреслюють необхідність додаткових експериментів.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*