Низькокалорійна дієта по- новому

1Кожен третій з нас хоча б раз у житті намагався худнути на низькокалорійній дієті. Про це говорить статистика, яка, як відомо, знає все. І все начебто логічно: набираємо вагу, тому що отримуємо з їжею калорій більше, ніж потім витрачаємо. Ось на боротьбу з калоріями весь запал і йде.

Але, виявляється, худнути простіше, якщо рахувати не калорії, а жир.

Плюси і мінуси підрахунку калорій

Зазвичай нам потрібно близько 2500 ккал на день, а в режимі схуднення – всього 1500 ккал. Здавалося б, що може бути простіше: роздруковуємо з Мережі таблицю калорійності продуктів, калькулятор є практично в кожному мобільному телефоні – і починаємо худнути.

При серйозному підході і цілеспрямованості за півроку можна дійсно скинути до 15 кілограмів. Але що далі?

А далі буде не так весело. За статистикою, в більшості випадків втрачені на низькокалорійній дієті кілограми повертаються – та ще й з надлишком. А деякі навіть найсуворіші обмеження в їжі не допомагають худнути! Причин тому декілька.

Калорії неможливо точно підрахувати. Відомо, що 100 грамів яблук – це 56 ккал, а в одному яйці – 80 ккал. Але одні яблука солодші інших, а яйця розрізняються розмірами … Енергетична цінність сухих круп вище, ніж у каш. Смажені страви взагалі складно оцінити – хто знає, скільки масла ввібрав з пательні ваш шматочок курки? Похибка при підрахунках становить приблизно 10%.

Кілограми залишаються при нас

Механічний підрахунок калорій взагалі марний! Адже він ведеться без урахування особливостей речовин, які ці калорії в організм поставляють. Вуглеводи відразу ж витрачаються, лише невелика частина запасається у вигляді глікогену в печінці і м’язах. Ще менша перетворюється в жир. З білком – те ж саме. А от з жирами, зверніть увагу, все інакше – відразу в хід йде лише невелика частка, зате про запас відкладається все інше.

Обмеження калорійності уповільнює обмін речовин. Організм вирішує, що настали важкі часи: їжі не вистачає, потрібно робити запаси. Ми-то розраховуємо, що енергія буде вироблятися з зайвих кілограмів, насправді ж кілограми залишаються при нас, зате знижується витрата енергії, сповільнюється метаболізм . Коли ж дієта закінчується (постійно обмежувати себе в калоріях мало хто може), метаболізм так і залишається повільним. І кожна зайва калорія, на жаль, перетворюється на жир.

Незбалансоване харчування. Зазвичай в меню тих, хто сидить на низькокалорійній дієті, не вистачає вітамінів і мінералів. Це не тільки шкодить здоров’ю, але й порушує обмін речовин. Тобто заважає худнути.

Скільки жиру в тарілці?

З урахуванням плюсів і мінусів низькокалорійної дієти сучасні дієтологи пропонують для похуднання її більш прогресивний варіант – дієту низкожирову.

Як ми з вами з’ясували, найнебезпечніші для тих, що худнуть калорії – це ті, що отримані разом з жиром. Вони майже не витрачаються, зате моментально відкладаються на талії і стегнах. І при цьому підраховувати жир набагато простіше, ніж калорії. І обмежень в їжі буде набагато менше!

Основне правило – на частку жирів повинно припадати не більше 20% добової калорійності (зовсім себе позбавляти жирів не можна – він бере участь у важливих біохімічних процесах в організмі!). Це приблизно 30-40 грамів на день (зазвичай ми з’їдаємо всі 100 грамів). Можна їсти солодощі, але тільки нежирні, наприклад, зефір і мармелад. М’ясо та рибу? Будь ласка, тільки пісні, наприклад, телятину або курячу грудку, судак або креветки. Дуже здорово готувати їжу на грилі – не потрібно масло, а зайвий жир стікає в процесі приготування.

Почуття голоду немає

Добовий калораж при низкожировій дієті знижується в середньому на 20%. За півроку такої дієти йдуть у середньому 5,5 кг. Худнемо не так швидко, як при підрахунку калорій, зате скільки бонусів!

Дієту легко дотримуватися – досить тримати під контролем всі супержирні продукти – масло, свинину, сосиски і ковбасу, пісочне печиво, шоколад, горішки. Відмовлятися зовсім від них не доведеться – просто обмежити їх кількість.

Немає почуття голоду – тому що ви і не голодуєте. Білка і вуглеводів, що відповідають за відчуття ситості, в організм потрапляє стільки, скільки потрібно.

Створюються здорові звички. Підраховуючи жири, ми звикаємо харчуватися правильно. І цього стилю в харчуванні можна дотримуватися довгі роки.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*