Науковці кажуть, що буряковий сік знижує тиск
250 мілілітрів цього напою можуть знизити високі показники артеріального тиску на 10 мм ртутного стовпа.
Про це свідчать результати дослідження, проведеного на 15-ти пацієнтах, в результаті чого стан деяких з них нормалізувався, повідомляє журнал “Гіпертонія”.
Ефект від зниження тиску, яке відбувалося через 3-6 годин після вживання соку, зберігався і на наступний день.
За словами науковців, харчові нітрати, які містяться в бурякові, розширюють кровоносні судини, і таким чином допомагають поліпшити потік крові.
Дослідники з Лондонської медичної школи, які протягом багатьох років вивчали ефект зниження артеріального тиску, притаманний буряку, кажуть, що, як і раніше, необхідно здійснити багато роботи.
Водночас вони попереджають про один несподіваний наслідок пиття бурякового соку – він забарвлює сечу людини в рожевий колір.
Більше досліджень
Нітрати містяться у ґрунті, звідки їх всмоктують овочі через коріння, і це сприяє їхньому росту.
“Ми були здивовані тим, як мало необхідно нітратів для такого великого ефекту”, – каже доктор Амріта Ахлуваліа.
“Ми сподіваємося, що збільшенням споживання овочів з високим вмістом дієтичних нітратів, таких як зелені листові овочі або буряк, може стати способом життя, до якого вдаватимуться люди, аби запобігати серцево-судинним захворюванням”, – додає дослідниця.
Професор Пітер Вайсберг, медичний директор Британського кардіологічного фонду, який фінансував дослідження, наголошує:
“Потрібно провести більше досліджень за участю пацієнтів, щоб визначити, чи є багаті на нітрати овочі ефективним засобом зниження артеріального тиску на тривалий період”.
Джерело: ВВС Україна