Емульгатори та інші добавки підривають здоров’я, довів експеримент

Різні харчові добавки часто використовуються як загусники і стабілізаторів в оброблених продуктах. І, виявляється, вони порушують роботу мікрофлори, викликаючи різні проблеми зі здоров’ям. Був проведений експеримент Університетом Джорджії: мишам давали дві популярні добавки (емульгатори). У результаті тварини набрали вагу, у них підвищився цукор і з’явилися проблеми з шлунково-кишковим трактом, зазначає Live Science .

Емульгатори спровокували незначне запалення та метаболічний синдром. Мабуть, добавки наносили шкоду, провокуючи зростання небезпечних бактерій. Зазвичай емульгатори працюють як загусники, зокрема, в морозиві. Про те, що харчові добавки змінюють мікрофлору, вже було відомо. Наприклад, це під силу карбоксиметилцелюлозі (теж емульгатор).

Отже, мишам давали або 1% -у карбоксиметилцелюлозу або 1% -й полісорбат 80. Саме в такій концентрації сполуки зазвичай містяться в продуктах харчування. У підсумку через нетривалий час здорові гризуни стали більше їсти, повніти. Цукор в їх крові підскочив, і взагалі спостерігалися симптоми метаболічного синдрому. А в кишечнику були ознаки запалення.

Також добавки давали іншій групі мишей, схильної до коліту і запальних захворювань кишечника. У неї добавки сильно погіршували стан. Більш детальний аналіз захисного слизу в кишечнику показав: добавки призводили до зростання бактерій, що мешкають усередині слизу, близько до самим тканинам кишечника. У підсумку ці бактерії починали перетравлювати слиз. Подібні процеси, мабуть, відбуваються і в організмі людей.

Шкільне життя

  
Різні харчові добавки часто використовуються як загусники і стабілізаторів в оброблених продуктах. І, виявляється, вони порушують роботу мікрофлори, викликаючи різні проблеми зі здоров'ям. Був проведений експеримент Університетом Джорджії: мишам давали дві популярні добавки (емульгатори). У результаті тварини набрали вагу, у них підвищився цукор і з'явилися проблеми з шлунково-кишковим трактом, зазначає Live Science . Емульгатори спровокували незначне запалення та метаболічний синдром. Мабуть, добавки наносили шкоду, провокуючи зростання небезпечних бактерій. Зазвичай емульгатори працюють як загусники, зокрема, в морозиві. Про те, що харчові добавки змінюють мікрофлору, вже було відомо. Наприклад, це під силу карбоксиметилцелюлозі (теж емульгатор). Отже, мишам давали або 1% -у карбоксиметилцелюлозу…

Оцінити

0