Вівсянка знижує ризик передчасної смерті
Нове дослідження, проведене в Гарвардському університеті, показало, що вживання в їжу цільнозернових продуктів зменшує ризик передчасної смерті на 9%. Так, невелика порція вівсяної каші – ключ до довголіття. Вчені оцінили дані двох великих досліджень, в яких взяли участь більше людей 100000.
Дослідження тривали більше 14 років. Учасники відповідали на питання про харчування і спосіб життя. У людей, які з’їдали не менше 33 грамів цільного зерна щодня (еквівалентно порції вівсяної каші), ризик передчасної смерті був на 9% нижче в порівнянні з тими, хто практично не їв цільнозернові продукти. Ризик смерті від серцевих захворювань зменшився на 15%. На жаль, цільнозернові продукти не знижували ризик смерті від раку.
Дослідники вважають: цільне зерно захищає серце, знижуючи рівні інсуліну і цукру в крові. Це допомагає зменшити ризик серцево-судинних захворювань і діабету. Крім того, цільнозернові продукти багаті поживними речовинами і сприяють зниженню ваги. Вчені відзначають, що поки не можуть зробити остаточні висновки з приводу раку. У попередніх дослідженнях споживання цільнозернових продуктів зменшувало ризик колоректального раку.