Чай: чорний або зелений?

Чай: чорний або зелений?

Чай: чорний або зелений?

Є країни, які люблять каву, і країни, які люблять чай. Це розділення було закладено століття тому. В Західну Європу чай вперше завезли з Китаю в 16-му столітті, але модним серед європейського дворянства він став приблизно на століття пізніше, коли в 1664 році Ост-Індська компанія прислала в подарунок англійському королю два фунти чаю як найбільшу рідкість. Спочатку звичай чаювати утвердився при англійському дворі, а на початку XVIII століття чай почав поширюватися серед дрібного дворянства і купецтва. З Англії мода на чай стала проникати і в інші країни Європи – але це як і раніше була мода для знаті і людей заможних.

Мода ця погано прижилася в країнах, які згодом стали «кавовими»: серед них Франція, Іспанія, Італія, Австрія та Німеччина. Там чай натрапив на сильну конкуренцію кави і какао. І те й інше привозили із заморських колоній Бурбонів і Габсбургів, різні гілки яких правили в країнах Південної і Центральної Європи. Особливо закріпилась в цих країнах кава, завезена до Європи ще за сто років до появи чаю, яка встигла увійти у звичку, принаймні, трьох поколінь дворянства і бюргерства. Не останню роль зіграло те, що кава прийшла з рабських колоній і коштував мало, а Китай продавав чай ​​недешево, і притому в обмежених кількостях, воліючи підтримувати торговельні стосунки тільки з основними своїми партнерами – Англією та Голландією (там чай почав поширюватися насамперед).

Може, чайку?

Сьогодні чай залишається самим споживаним в країні напоєм (не рахуючи води). П’ють його по-різному. Деякі люблять чай з цукром і лимоном – на Заході його називають «чаєм по-Гагарінському» – нібито перший космонавт, будучи на прийомі у англійської королеви, попросив саме такого чаю. Хтось п’є з вершками або молоком, а хтось – з печивом. А хтось вважає, що цукерки, цукор, лимон або молоко – це від лукавого, і чай не потребує жодних доповненнях, будучи прекрасний сам по собі (і це – підхід, близький до китайського, де чай вважають настільки тонким і вишуканим , що заради нього влаштовують цілу церемонію).

Крім смаку чай цінують за численні корисні властивості: він багатий антиоксидантами – а це означає молодість, має бактерицидний ефект, нормалізує травлення , роботу нирок, печінки, серця, розширює судини, усуває спазми, стимулює дихальну діяльність … Все це дозволяє говорити про те, що чай – не просто щоденний напій, але і засіб профілактики багатьох захворювань.

Питання в тому, який чай вибрати. У нас прийнято три класифікації: зелений, чорний і «нечайний» чай (ройбуш, каркаде, будь-який інший трав’яний чай).

Чорний проти зеленого

Найпопулярнішим залишається чорний чай – ферментований. Так склалося історично: цей сорт чаю не піддавався великим змінам і псування при його транспортуванні. Тим часом, у Китаї такий чай іменують не чорним а червоним – за червонувато-оранжевий колір.

Чорний чай називають менш корисним, ніж зелений, оскільки під час процедури ферментації він втрачає ряд своїх унікальних властивостей – але не цілком. Вважається, що 3-4 чашки чорного чаю, випитих за день, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань: в чорному чаї містяться вітаміни групи B, вітаміни P і PP, які благотворно позначаються на тонусі судин і капілярів. Також в чорному чаї більше дубильних речовин, завдяки чому він незамінний при шлункових спазмах. Він зупиняє нудоту, зміцнює імунітет, бадьорить і піднімає настрій.

Людям, що страждають зниженим тиском, чорний чай підходить більше, ніж зелений. При цьому його не радять вживати людям, хворим на глаукому – чорний чай піднімає очний тиск. Пити його в обмежених кількостях слід вагітним, людям з гіпертонією і аритмією, варикозом і атеросклерозом.

Зелений чай не проходить процедуру ферментативного окислення і вважається більш корисним. У нього входять вітаміни A, B, B1, B2, B15, C, P а також фтор, калій, мідь, цинк та багато інших речовин (всього їх близько 300, і частина з’єднань не вивчена до цих пір).

Саме зелений чай – джерело антиоксидантів, що перешкоджають старінню. А ще він виводить токсини, знижують можливість розвитку онкологічних захворювань, за допомогою йоду гармонізує роботу щитовидної залози , бадьорить – і робить це м’якше кави, оскільки міститься в зеленому чаї кофеїн врівноважується присутністю таурину. Зелений чай сприяє здоров’ю зубів і ясен, зміцнює чоловіче здоров’я, грає роль противірусного і протигрибкового засобу, а також прискорює обмін речовин.

Чи означає це, що зелений чай краще чорного? Ні, тому що у зеленого чаю теж є протипоказання. Його вживання слід контролювати гіпертонікам, хворим на гастрит і виразку шлунка (може з’явитися печія).

Та й повністю здоровій людині треба знати міру і не випивати більше 3-5 чашок в день. Непомірність може спровокувати перепади артеріального тиску, гіперактивність і порушення сну.

Тому не можна з упевненістю сказати, який чай краще – ферментований або неферментований: це справа смаку і стану здоров’я.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*