Японія виявилася батьківщиною найдавніших каструль

Японія виявилася батьківщиною найдавніших каструль

Японія виявилася батьківщиною найдавніших каструль

Вчені встановили, що знайдені на території сучасної Японії керамічні горщики культури дземон 12-15 тисяч років тому використовувалися для приготування юшки. Робота опублікована в журналі Nature, а її короткий зміст наводить ScienceNow.

Свої висновки вчені зробили на основі аналізу хімічного і ізотопного складу обвуглених залишків їжі, що утримуються на внутрішній стороні горщиків. Автори досліджували більше сотні горщиків об’ємом від одного до чотирьох літрів, знайдених в 13 місцях розкопок на різних островах японського архіпелагу. Всі такі стоянки знаходилися неподалік від прісноводних водойм або моря.

Аналіз співвідношення ізотопів вуглецю і азоту показав, що в 75 відсотках випадків у горщиках готували їжу, що містить м’ясо морських тварин, швидше за все риб. Крім того, у залишках були знайдені жирні кислоти, що, за словами авторів, говорить про тривалу термообробку продуктів.

Вперше технологія виготовлення кераміки з’явилася в Азії між 12 і 20 тисячами років тому. Для чого саме використовувалися перші горщики до цих пір не цілком ясно. Нове дослідження говорить на користь того, що кераміка використовувалася для приготування їжі на вогні якщо не відразу, то через лише невеликий час після появи.

Культура дземон є однією з найстародавніших і вивчених керамічних культур у світі. Вона отримала свою назву завдяки мотузяному канту, характерному для прикраси таких горщиків.

Раніше аналіз хімічного складу залишків їжі, дозволив встановити час появи молочного тваринництва в Африці і прояснити історію переходу до землеробства в Європі.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*