У цифрах і фактах: вітаміни

Це вітамін С, або аскорбінова кислота, вітаміни групи В: В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), В6 (піридоксин), В12 (кобаламін), РР (ніацин, що включає нікотинову кислоту і нікотинамід), фолієва кислота (фолацин), пантотенова кислота, біотин (вітамін Н) і жиророзчинні вітаміни, А, D, Е і К.
У 1912 році термін «вітамін» був запропонований польським вченим-хіміком Каземіром Функом. «Вітамін» – «vita» + «amin», «життєво необхідний амін» (від латинського «vita» – «життя»).
Першоджерелом вітамінів служать головним чином рослини.
190 мільйонів дітей в усьому світі у віці до 5 років не отримують достатньої кількості вітаміну А. Дефіцит вітаміну А у дітей може призвести до сліпоти.
На 30% зменшується кількість вітамінів в овочах, якщо овочі зберігати в холодильнику більше 3 днів.
У 3 рази може збільшити швидкість виведення вітаміну С з організму прийом аспірину.
Молоко з додаванням синтетичного вітаміну D , а таким є майже все молоко в магазинах, може стати причиною вираженого дефіциту магнію в організмі.
Людям, які проживають у містах із забрудненою атмосферою, не вистачає ультрафіолетових променів, тому на відміну від сільських жителів вони відчувають дефіцит вітаміну D.
Щоденний прийом алкоголю призводить до дефіциту вітамінів групи В і фолієвої кислоти .
Вітаміни С і Е протидіють розвитку раку.
Прийом вітаміну В допомагає при морській хворобі.
Одна викурена сигарета руйнує 25-100 мг вітаміну С!
Понад 300 біологічних функцій вітаміну С досліджено і описано вченими. Людина не може сама виробляти вітамін С, і тому його запас необхідно поповнювати щодня.