Здоров'яХарчування

У погіршенні пам’яті можуть бути винні транс-жири і любов до випічки

Транс-жири, що містяться в печиві, кексах і оброблених продуктах, можуть негативно позначатися на якості пам’яті, стверджує Беатріс Голомб з Університету Каліфорнії. Дослідження 1000 здорових добровольців молодше 45 років показало: люди, які найбільше споживали транс-жири, гірше за інших справлялися з тестами на пам’ять, пише The Daily Mail. Зв’язок жирів і пам’яті залишався, навіть коли враховувався вік, освіта і наявність депресії.

Висновок Голомб змушує задуматися, адже погіршення пам’яті спостерігалося у відносно молодих людей. Крім впливу на пам’ять, транс-жири вже пов’язували з більшою масою тіла, агресивністю і хворобами серця. Основне завдання транс-жирів – продовжити життя продуктів на полиці магазину. Але виходить, що вони скорочують і ускладнюють життя людей.

Якість пам’яті в рамках дослідження перевірялося наступним чином: людям показували серію з 104 карток зі словами. Добровольці повинні були сказати, які слова повторювалися. Виявилося, кожен додатковий грам транс-жирів призводив до зниження точності відповідей на 0,76 слова.

Група людей, які особливо активно споживали жири, мали зниження точності в 11 слів (це на 10% менше ніж у людей, які майже не споживали транс-жири). Транс-жири навіть небезпечніші насичених жирів, які вже не раз звинувачували в хворобах серця, попереджають експерти.

Шкільне життя

Back to top button