Нове дослідження підтверджує значимість вітаміну D для організму людини і дозволяє припустити, що добавки вітаміну D або збагачені їм продукти можуть значно знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Вчені з Університетського коледжу Лондона (Великобританія) проаналізували дані 35 досліджень, в який увійшли понад 155 000 учасників з різних куточків Європи та Північної Америки. Вони вивчили причинно-наслідковий зв’язок між вітаміном D статусу і маркерами серцево-судинних захворювань – рівнем холестерину в крові, С-реактивного блоку, і показниками метаболізму глюкози. Учасники з високим рівнем цього вітаміну в крові показали більш низький кров’яний тиск і мали нижчий ризик розвитку гіпертонії.
У цілому підвищення вмісту вітаміну D на кожні 10% знижувало ризик розвитку гіпертонії на 8,1%. Дослідники відзначають, що дефіцит вітаміну D є дуже поширеною проблемою в західному світі, частково тому, що ожиріння може призвести до дефіциту вітаміну D. А як відомо, рівень ожиріння є найвищими в західних країнах.
Є два способи, якими люди можуть отримати вітамін D: загар, який запускає виробництво вітаміну D в печінці і споживання вітамінізованих добавок або збагачених продуктів. Вплив сонячного світла на шкіру є одним з кращих способів отримання вітаміну D.
Люди з високим рівнем вітаміну D також можуть насолоджуватися низкою інших переваг, крім зниження ризику гіпертонії і поліпшення здоров’я кісток. Дослідники з Бостонського університету (США) повідомили, що люди з високим рівнем вітаміну D мають більш сильний імунітет.