Здоров'яХарчування

Шоколад знижує ризик розвитку хвороб серця

Регулярне вживання шоколаду – навіть молочного – зменшує шанси отримати інсульт або серцево-судинне захворювання. До такого висновку прийшли шотландські дослідники після багаторічних спостережень.

Дослідники більше 12 років вивчали харчову поведінку 21 тис. осіб, а саме їх звичку перекушувати шоколадом між основними прийомами їжі. Вчені виявили, що, якщо з’їдати до 100 грамів шоколаду щодня, ризик померти від серцевих захворювань знижується на 25%. Шанси отримати інсульт зменшуються на 23%.

Згідно з отриманими ними результатами, корисний не тільки темний, але і молочний шоколад. “Наші спостереження свідчать про те, що не тільки містяться в шоколаді біологічно активні сполуки флавоноїди, які знижують ризик серцево-судинних захворювань, але і компоненти молока – такі як кальцій і жирні кислоти” – заявляє учасник дослідження професор медицини Фіо Мінт.

Крім проведення власних експериментів, дослідники також вивчили наявні наукові публікації, що містять дані про зв’язок між регулярним споживанням шоколаду і розвитком серцево-судинних захворювань у 158 тис. чоловік. У кожному такому дослідженні підтверджується, що шоколад знижує вірогідність розвитку хвороб серця.

Цікаво, що, згідно з отриманими даними, ті, хто їв більше шоколаду, були стрункішими, частіше виконували фізичні вправи і мали нижчий кров’яний тиск. Дослідники вважають, що дані могли бути перекручені за рахунок того, що люди, які мають підвищений ризик серцевих захворювань і знаючі про це, навмисно їли менше шоколаду і продуктів, що містять какао, чим більш здорові піддослідні.

Кардіолог Тім Чіко з Шеффілдського університету (Великобританія) впевнений, що дослідження зайвий раз доводить користь шоколаду і що людям з нормальною вагою помірне споживання дійсно допоможе знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Втім, завжди є альтернатива – знизити ризик інсульту можна, регулярно виконуючи фізичні вправи, правильно харчуючись і стежачи за тиском.

Шкільне життя

Back to top button