Шашлик: вибираємо, готуємо, з чим їмо

Шашлик: вибираємо, готуємо, з чим їмо

Шашлик: вибираємо, готуємо, з чим їмо

Дієтологи проти шашлику, вважаючи його важкою їжею для шлунку. Але ж не в наших правилах відмовляти собі в задоволенні. Так що їмо, дотримуючись ряд простих правил.

• Не купуйте вже готовий шашлик в магазині, так як перевірити свіжість продукту не представляється можливим. Дуже часто таким чином продавці позбавляються від зіпсованого м’яса, затхлий запах приховує маринад. Крім того, ви не знаєте, хто і як робив цей шашлик, а головне – з кого. Купуйте свіже м’ясо і маринують його самі.

• Пам’ятайте, що все м’ясо, яке надходить у продаж, зобов’язане проходити ветеринарний контроль. Так що не варто вірити на слово гарячого кавказького продавця, що ось цей гарний шматок свинини ще п’ять хвилин тому бігав і хрюкав. Попросіть сертифікат. А ще краще – уникайте стихійних ринків. Купуючи м’ясо у великих супермаркетах можна сподіватися, що м’ясо там зберігають у холодильниках.

• Перед покупкою продукт ретельно огляньте. Зрозуміло, що обвітрені, неприємно пахнучі шматки брати не треба. Свіжість незаморожених м’яса можна визначити наступним способом – при натисканні на нього пальцем ямка повинна миттєво зникати. На розрізі у телятини колір м’яса білувато-рожевий, у яловичини – червоний, у баранини – коричнево-червоний, у свинини – рожево-червоний. Яловичий жир має білий, кремовий або жовтуватий колір, твердий за консистенцією, при натисканні кришиться, що не мажеться. Баранячий жир – білий, щільний. Свинячий – м’який, блідо-рожевий або білий.

• Маринувати м’ясо краще в керамічному або скляному посуді. Не використовуйте для цих цілей алюмінієву, металеву або пластмасову тару, зіпсуєте смак і запах м’яса.

• На пікніку не хочеться мучитися потім з миттям брудного посуду, тому багато використовую одноразову. Краще використовувати паперову або картонну. Вона не тільки красива, але і безпечна для здоров’я. Вона не ламається, не обпалює руки, при нагріванні не виділяє шкідливі речовини. Можна використовувати для продуктів, напоїв та алкоголю.

• Навіть для абсолютно здорових людей надмірне вживання шашлику – удар по шлунку, печінки і підшлункової. А якщо у вас вже є проблеми з шлунково-кишковим трактом – то рясне застілля може закінчитися загостренням. Так що слід заздалегідь підготуватися – випити до початку їжі ферментні препарати. Перекусіть – це не дозволить переїсти за столом. До речі, зелень, особливо кріп, добре притупляє відчуття голоду.

• Краща закуска до шашлику – свіжі овочі. Не варто налягати на гострі соуси, вони тільки підсилять негативний вплив на шлунок. Тим, у кого є проблеми з підшлунковою залозою, ткемалі, кетчуп краще замінити на гранатовий соус або томатний сік.

• Не поспішайте відправляти м’ясо на гриль. Переконайтеся, що вугілля прогоріли і стали білого кольору. Інакше отруйні речовини, які виділяє дим, осядуть на шашлику.

• Обов’язково стежте, щоб шашлик був добре просмажений. М’ясо з кров’ю – рай для кишкових паличок.

• М’ясний сік, жир або маринад, що капає на вугілля, сприяє виділенню в повітря шкідливих для здоров’я речовин, канцерогенів. Промокніть серветкою промариноване м’ясо, перш ніж його смажити. А вже за столом краще зрізати хоч і апетитну, але шкідливу для організму скоринку.

• Традиційно шашлик запивали червоним сухим вином або мінеральною водою. Є думка, що добре підходить до смаженого м’яса горілка, мовляв, спирт відмінно розщеплює жири. Це так, але за умови, що горілки буде 50 – 100 грамів, інакше алкоголь стане серйозним випробуванням для печінки, яка і так шашлик не поважає. Але гурмани переконані, що горілка несумісна з шашликом, так як повністю вбиває смак м’яса.

• Головне, знати міру в усьому: як у кількості з’їденої їжі, так і в кількості випитого алкоголю. Прийом ферментативних препаратів після їжі може поліпшити травлення і полегшити самопочуття.

Джерело: zdr.ru

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*