Середземноморська дієта

Середземноморська дієта

Середземноморська дієта

Якийсь час тому вчені помітили, що у людей, що живуть далеко від індустріальних районів, тривалість життя набагато більше, ніж у жителів промислово розвинених регіонів. Особливо це стосується тих, хто живе в острівних державах, аграрних регіонах Італії чи Японії, високогірних районах Гімалаїв.

Примітно, що жителі Іспанії, Греції, деяких областей Франції також відрізняються прекрасним здоров’ям, яке зберігають до похилих років. Вчені припускають, що цей феномен пов’язаний не тільки зі своєрідним укладом життя, а й з особливим раціоном.

Наприклад, в Середземномор’ї відзначається низьке споживання їжі тваринного походження, основу раціону складають свіжі овочі та фрукти. Разом з тим середземноморська дієта включає величезну кількість необробленої (нерафінованої) оливкової та ріпакової олій. Головним джерелом білка є риба. А саме незвичайне – жителі середземноморських країн традиційно не обмежують вживання сухого червоного вина.

У середині минулого століття американські вчені Ансельмі і Маргарет Кейс стали вивчати і систематизувати «загадкову» дієту Середземномор’я. На перший погляд в ній немає нічого незвичайного. У всякому разі, необхідні поживні речовини все ті ж: білки, жири, вуглеводи.

Крім риби, основними «постачальниками» білка в середземноморській дієті є яйця, сир, м’ясо індичок і курей, а також йогурти. Яловичина і баранина вживаються лише у виняткових випадках або для додання смакової специфіки деяких страв.

Поліненасичені жирні кислоти, якими багата риба, здатні зменшувати ризик виникнення ішемічної хвороби серця, при цьому смертність серед вже хворих знижується на 17%. Навіть якщо їсти рибу всього 1 раз на тиждень, можливість смертельного результату від розвитку ішемічної хвороби серця зменшиться на 3,9%, а інфаркту міокарда – на 27%.

Жировий сегмент середземноморської дієти становлять оливкова і ріпакова олії. Взагалі, жири становлять близько 30% загального раціону, причому насичені жири в їжі майже не присутні. Поліненасичених жирів вживається в 3 рази більше ніж мононенасичених, а олеїнова кислота оливкової олії щедро додається не тільки до овочевих, але і фруктових страв.

Вуглеводи даного харчового раціону мають низький глікемічний індекс. Овочі та фрукти багаті клітковиною, бета-каротином, вітамінами С, Е і іншими антиоксидантами, здатними захищати організм від дії вільних радикалів і нейтралізувати їх.

За даними голландських дослідників з Університету Wageningen, середземноморський раціон здатний знижувати загальну смертність приблизно на 23%, летальні результати у випадках коронарної недостатності – на 38%, серцево-судинної недостатності – на 27%. А смертність онкологічних хворих стає нижче на 10%. Наведені результати були отримані шляхом спостереження за 832 жінками і 1507 чоловіками у віці від 70 до 90 років з 11 країн Євросоюзу.

Висновки дуже обнадійливі: регулярне фізичне навантаження протягом півгодини щодня плюс дієта з достатньою кількістю риби, оливкового масла, невеликі дози натурального сухого вина і повна відмова від куріння – ось складові довгої і активного життя, а також міцного здоров’я навіть у похилому віці.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*