Середземноморська дієта, горіхи і оливкове масло позитивно впливають на мозок

У дослідженні іспанських вчених взяли участь 447 здорових добровольців. Середній вік учасників становив 67 років. 155 осіб дотримувалися Середземноморської дієту з додаванням 1 літра оливкового масла на тиждень. Ще 147 добровольців попросили дотримуватися Середземноморської дієти і доповнити її щоденної 30-грамовою порцією горіхів (сумішшю з волоських горіхів, фундука та мигдалю). Решта учасників дотримувалися контрольну дієту з низьким вмістом жирів.

Дослідники оцінили когнітивні функції учасників за допомогою нейропсихологічних тестів. Вони вивчили пам’ять, увагу, виконавчі функції та пізнавальні здібності в цілому. Через 4 роки 334 учасника знову виконали тести. У результаті вчені виявили 37 випадків помірних когнітивних порушень (13,4% у першій групі, 7,1% – у другій, 12,6% – у третій). Випадків деменції виявлено не було.

Дослідження показало, що у добровольців, що дотримували контрольну дієту, за 4 роки значно погіршилися когнітивні функції. При цьому в порівнянні з контрольною групою в учасників, які дотримувалися Середземноморської дієти і їли горіхи, покращилася пам’ять, а у тих, хто дотримувався Середземноморської дієти, доповнивши її оливковою олією, покращилась увага, виконавчі функції та пізнавальні здібності в цілому. Так, судячи з усього, Середземноморська дієта у поєднанні з горіхами або оливковою олією захищає мозок від вікових змін.

Шкільне життя