Здоров'яФізіологія

Розроблено еталон «здорової» піци

Шотландські дієтологи розробили рецепт піци, що поєднує в собі вимоги, що пред’являються до здорового харчування, з оригінальними смаковими властивостями італійського блюда. Дослідження в області збалансованого рецепта піци опубліковано в Public Health Nutrition. Його короткий опис наводиться на сайті Університету Глазго.

Група вчених описала необхідні інгредієнти для приготування піци «Маргарита» (з сиром моцарелла і помідорами) з пониженим вмістом солі, додаванням цільнозернового борошна і шотландських водоростей для додання особливого смаку. Продукт також містить необхідну кількість вітамінів A, B12 і C, заліза, йоду і харчових волокон.

Співвідношення кількості тесту для коржа і сиру було підібрано таким чином, щоб вміст вуглеводів, жирів і білків відповідав третині рекомендованої до споживання денної норми. Приготована «Маргарита», на думку авторів роботи, може вважатися повноцінним здоровим прийомом їжі. Продукт при цьому зберіг традиційні смакові властивості піци.

У рамках дослідження дієтологи проаналізували 25 піц з різних ресторанів, вивчаючи харчову цінність і вміст вітамінів і мінералів. Тільки в шести піцах кількість жирів виявилося надмірно завищеними – більше 35 відсотків від загальної енергетичної цінності продукту. Прийнятний рівень жирів (менше 11 відсотків енергетичної цінності) показали тільки дві піци.

Значна частина досліджених «Маргарит» також показала досить високий вміст вуглеводів (не менше 45 відсотків енергетичної цінності) – тільки п’ять піц виявилися перенасичені жирами і білками. Жоден з розглянутих продуктів, на думку авторів дослідження, не відповідав відразу всім критеріям «здорової їжі».

«Ніщо не заважає піці та іншим стравам бути збалансованими з дієтичною точки зору. Ми показали, що це досяжно без шкоди для смаку», – прокоментував професор Майк Лін, який очолював групу дослідників.

Піца знайшла своє застосування не тільки в дослідженнях дієтологів, але також в області розробки їжі для космічних польотів. Навесні 2013 року NASA оголосила , що на приготуванні піци буде відпрацьований принцип «друку» продуктів для учасників тривалих космічних експедицій.

Back to top button