Пити чи не пити?

Та, все-таки, є чимало країн, в культурі яких алкоголю немає, а якщо і є, то це дуже низькоградусні напої. Так, наприклад, у багатьох країнах Африки зі спиртного традиційно вживають лише слабке домашнє пиво. Безумовно заборонений алкоголь (принаймні офіційно) в ісламському світі, хоча не дуже ревні мусульмани жартують, що «пити вино можна після п’ятого намазу — коли Аллах спить».
У країнах же, де поширені значно міцніші напої, розмови про них зводяться здебільшого до проблеми алкозалежності. Проте, як зазначив директор Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків МОЗ України, міжнародний експерт з алкогольної політики Анатолій Вієвський у ході круглого столу, присвяченого споживанню спиртних напоїв, алкоголізм — це один з найменших негативних наслідків їх уживання. За його словами, лише 3-5 відсотків людей, котрі вживають алкоголь, схильні до залежності від нього. Головні ж небезпеки пов’язані з діями, які може накоїти людина у стані сп’яніння. «Більшість летальних випадків, що трапляються через алкоголь, — розповідає експерт, — є наслідками не постійного його вживання, а передусім нещасних випадків, до яких призводять дії в нетверезому стані».
Зрозумівши, що боротися з пияцтвом повною забороною вживання спиртного марно, у вісімдесятих роках ХХ століття фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я вирішили створити своєрідну одиницю виміру алкоголю, так звану «стандартну дозу», якій присвоїли назву «юніт» (від англ. «unit» — «одиниця»), або «дрінк» (від англ. «drink» — «пити»). Це, так би мовити, безпечна для здоров’я людини порція. Провівши кілька експериментів та зробивши певні розрахунки, вчені визначили один такий «юніт» або «дрінк», у кількості 12,8 грама чистого алкоголю. Проте в різних напоях неоднакова кількість «юнітів». Так, наприклад, одна пляшка звичайного пива (0,5 л) містить два «юніти», пляшка столового вина — шість, десертного — вісім. Значно більше «юнітів» або «дрінків» у пляшці сорокавідсоткового напою — двадцять, а в пляшці шістдесятивідсоткового — аж тридцять.
Визначають учені й межі поміркованого вживання алкоголю. Доза «відносної безпеки» для чоловіків та жінок різна. Так, чоловікові бажано приймати не більше чотирнадцяти «юнітів» на тиждень, а жінці — не більше дев’яти. При цьому за один день для представників обох статей порція алкоголю не повинна перевищувати п’ять юнітів, а це максимум півтора літра пива. Та навіть у разі дотримання рекомендацій щодо кількості доз важливою умовою безпеки є мінімум два, а надійніше — три дні на тиждень повного утримання.
Цікаво, що в деяких країнах навіть склянки, в яких подаються алкогольні напої у відповідних закладах, спеціально маркуються «юнітами», аби можна було оцінити сукупність випитого. В Україні таке, на жаль, поки що не практикується.
«Ще одна велика помилка, — зазначає Анатолій Вієвський, — вважати алкоголь корисним. Навіть вино, яке нібито поліпшує роботу серцево-судинної системи, насправді допомагає лише поодиноким людям». Тим більше, що йдеться, звісна річ про доброякісне вино, а не про «шмурдяк», який здебільшого і продають у магазинах. А той факт, що вчені визначили безпечну порцію алкоголю, ще не означає, що вони схвалюють його вживання.
Джерело: silskivisti.kiev.ua