Помідори знижують ризик інсульту
Фінські вчені провели дослідження, яке зайвий раз довело користь цих популярних червоних овочів для здоров’я людини.
Згідно з даними нового дослідження, регулярне вживання помідорів здатне значно знизити ризик виникнення інсульту. На думку авторів роботи з університету Східної Фінляндії в Куопіо, ключовий захисний фактор томатів – все той же потужний антиоксидант лікопін.
Результати дослідження, опубліковані в журналі Nevrology, засновані на медичних та дієтичних даних більш ніж 1 000 чоловіків середнього віку, яких учені спостерігали протягом 12 років. Дослідження однозначно показує, що люди з високим рівнем лікопіну в їх крові мають на 55% менше шансів постраждати від інсульту.
Серед 258 чоловіків з найнижчим рівнем лікопіну в їх крові, приблизно 1 з 10 мав в подальшому інсульт. Але серед 259 з високим рівнем цього антиоксиданту, їх число скоротилося приблизно 1 з 25. Зв’язок між рівнем лікопіну і ризиком інсульту була ще більш виражаючою, коли дослідники врахували тільки інсульти, що розвинулися через згустки крові. Учасники з найвищим рівнем лікопіну мали на 59% нижчий ризик розвитку ішемічного інсульту , ніж чоловіки з низьким рівнем лікопіну.
«Наше дослідження додає ще більше аргументів на користь того того, що дієта з високим вмістом фруктів і овочів безпосередньо пов’язана з більш низьким ризиком розвитку інсульту» – сказав провідний автор дослідження Юні Карпі (Jouni Karppi). Вчені також розглянули вплив інших антиоксидантів – альфа-каротину, бета-каротину, альфа-токоферолу, але не знайшли ніякого зв’язку з ризиком розвитку інсульту.