день вчителя сценарій смішний, жартівливий сценарій до дня вчителя, сценарій до дня вчителя для старшокласників, оригінальний сценарій до дня вчителя, сценарій до дня вчителя 2018

Помідори знижують ризик інсульту

Фінські вчені провели дослідження, яке зайвий раз довело користь цих популярних червоних овочів для здоров’я людини.

Згідно з даними нового дослідження, регулярне вживання помідорів здатне значно знизити ризик виникнення інсульту. На думку авторів роботи з університету Східної Фінляндії в Куопіо, ключовий захисний фактор томатів – все той же потужний антиоксидант лікопін.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Nevrology, засновані на медичних та дієтичних даних більш ніж 1 000 чоловіків середнього віку, яких учені спостерігали протягом 12 років. Дослідження однозначно показує, що люди з високим рівнем лікопіну в їх крові мають на 55% менше шансів постраждати від інсульту.

Серед 258 чоловіків з найнижчим рівнем лікопіну в їх крові, приблизно 1 з 10 мав в подальшому інсульт. Але серед 259 з високим рівнем цього антиоксиданту, їх число скоротилося приблизно 1 з 25. Зв’язок між рівнем лікопіну і ризиком інсульту була ще більш виражаючою, коли дослідники врахували тільки інсульти, що розвинулися через згустки крові. Учасники з найвищим рівнем лікопіну мали на 59% нижчий ризик розвитку ішемічного інсульту , ніж чоловіки з низьким рівнем лікопіну.

«Наше дослідження додає ще більше аргументів на користь того того, що дієта з високим вмістом фруктів і овочів безпосередньо пов’язана з більш низьким ризиком розвитку інсульту» – сказав провідний автор дослідження Юні Карпі (Jouni Karppi). Вчені також розглянули вплив інших антиоксидантів – альфа-каротину, бета-каротину, альфа-токоферолу, але не знайшли ніякого зв’язку з ризиком розвитку інсульту.