Скандинавська дієта рятує від діабету і хвороб серця
Загалом фахівці Лундського університету спостерігали за двома групами добровольців. В одній з них були ті, хто харчувався по-скандинавськи. Учасники іншої харчувалися відповідно до власних уподобань, вони не були обмежені у споживанні червоного м’яса і білого хліба. Середній вік добровольців становив 55 років, 67 відсотків з них становили жінки.
У меню скандинавської дієти входили: рапсове масло, північні ягоди (брусниця, морошка, лохина, журавлина), коренеплоди, бобові, кілька видів капусти, горіхи, м’ясо диких тварин і птахів, три порції риби, що мешкає в холодних водах (оселедця, тріска, лосось) на тиждень, каші або пластівці з цілісних злаків і нежирні молочні продукти. Інші учасники експерименту замість ріпакової олії вживали в їжу вершкове масло, їли менше ягід і овочів, більше м’яса.
Коли через півроку добровольці знову пройшли медогляд, виявилося, що вага тіла учасників, а також їх показники кров’яного тиску і чутливості до інсуліну залишилися на колишньому рівні. Але ось картина зі складом холестерину в крові у людей з двох груп змінилася. У тих, хто дотримувався скандинавської дієти, було зафіксовано серйозне поліпшення ліпідного обміну, що, у свою чергу, знижує ризик серцево-судинних захворювань. Що також показово – в крові людей, які харчувалися по-скандинавськи, було відзначено зменшення речовини інтерлейкіну-1 (IL-1), тоді як у інших, навпаки, збільшення. Підвищення рівня IL-1 в крові говорить про запальні процеси, характерних для початку розвитку діабету.