Здоров'яФізіологія

Їстівний гель встає на боротьбу з ожирінням

Як пише The Telegraph, гель, який розбухає в шлунку, розробили співробітники Університету Бірмінгема. Вони з’єднали два інгредієнти, які при контакті з шлунковим соком розширюються, утворюючи щільний гель. Його непросто переварити, він повільно розщеплюється, що знижує гостроту голоду на тривалий час.

У перспективі вчені сподіваються додавати гель в продукти харчування для тих, що худнуть. За словами експертів, одна з проблем сучасних продуктів в тому, що вони стали м’якими, легко перетравлюються і не сприяють повноцінному насиченню. Таким чином, люди постійно перекушують і переїдають.

Отже, в ході створення гелю використовувалися гідроколоїди, що реагують на кислотність. Їх отримали з водоростей, крохмалю і шкірки цитрусових. Вони утворюють водорозчинну клейку речовину. У нормальних умовах гідроколоїди працюють як загусники в продуктах харчування. Але в шлунку вони з’єднуються, формуючи гелевидну речовину.

Однак є проблема: гідроколоїди не дають відчувати почуття голоду, але вони не дають організму і джерело енергії – цукру. Тому зараз фахівці намагаються з’єднати гель з крохмалем або цукрами, які б повільно вивільняється і метаболізуватися. В даний момент проводиться пошук методу інкапсулювання цукру або крохмалю. Самі гідроколоїди легко доставити в тіло в м’якій формі або у рідкій формі без будь-яких побічних ефектів для людини.

Back to top button