Здоров'я

Дієтологи: Українці недостатньо вживають риби та фруктів

Дієтологи: Українці недостатньо вживають риби та фруктів
Дієтологи: Українці недостатньо вживають риби та фруктів
В Асоціації дієтологів України проаналізували, які продукти найчастіше вживають українці, і дали поради щодо здорового харчування.

Дослідження українських дієтологів показало, що українці вкрай мало вживають морської риби та фруктів, заміщаючи їх м’ясними виробами, цукром і хлібом, повідомив Президент асоціації дієтологів України Олег Швець.

Дієтологи провели аналіз статистичних показників Держстату про переваги українців у виборі продуктів харчування у 2011-2012 роках.

До переліку основних продуктів харчування, до яких належать також молоко і молочні продукти, овочі та олія, у щоденному раціоні українців м’ясні продукти складають 140г (надмірно), риба – 37г (недостатньо), хлібобулочні вироби – 302г (надмірно), цукор – 105г (надмірно), фрукти – 114 г (недостатньо).

Враховуючи проаналізовані дані, українські дієтологи попереджають про ризик зростання числа захворювань атеросклерозом, діабетом, хворобами серця і судин, що викликаються надмірним споживання хлібобулочних виробів і цукру, і недостатньою кількістю фруктів і ягід у раціоні.

“Дуже низький рівень споживання риби, особливо в порівнянні з завищеним рівнем споживання м’ясних продуктів, негативно позначиться на загальному стані здоров’я суспільства, оскільки морська риба є головним і майже єдиним джерелом вітаміну D і кислот Omega-3, які впливають на сотні важливих процесів в організмі, від розумової діяльності до відновлення кісток”- пояснили фахівці.

Експерти вказують на недостатній, близький до фізіологічного мінімуму в 12 кг на людину на рік, рівень вживання риби і морепродуктів. Президент асоціації виказав стурбованість недостатньою поінформованістю українців про корисні властивості риби і нагадав, що цей продукт повинен бути присутнім у меню 3-4 рази на тиждень.

“Наші поради українцям сьогодні короткі й прості – більше риби, більше фруктів, менше солі і менше цукру. А якість продуктів харчування – це, перш за все, зменшення ризику хвороб при їхньому споживанні, а не навпаки” – підсумував Олег Швець.

Джерело: ua.korrespondent.net

Back to top button