Здоров'яФізіологія

7 порад, щоб швидше перебудувати організм на холодну погоду

Мороз - Шкільне життяСправжній мороз в жовтні – до такого ми ще не звикли! Мерзнемо, застуджуємося і погано себе почуваємо. На щастя, є прості і смачні способи зігрітися і без проблем пережити несподіване похолодання.

БРОНХИ ЗАХИСТИТЬ ІНЖИР

Зігріти легені і бронхи і не розболітися від пронизливого вітру допоможе інжир – у ньому є особливі зігріваючі речовини. Спробуйте десерт зі свіжим інжиром і збитими вершками. Не зашкодить імунітету і пара ложок інжирного варення.

Також швидко зігріти дихальні шляхи, коли ви повернулися з морозу, допоможе теплий молочний коктейль з журавлиною і соком грейпфрута (ретельно збити в міксері до пишної молочної пінки).

ТРЕБА БІЛЬШЕ ШОКОЛАДУ!

Якщо є можливість, вирушайте в салон на шоколадні обгортання – шоколад тонізує дрібні підшкірні судини, особливо капіляри рук і ніг, що допомагає організму легше адаптуватися до холоду. До речі, шоколадні обгортання легко можна зробити і вдома. Розтопіть на повільному вогні дві плитки чорного шоколаду, остудіть до прийнятної температури і нанесіть лопаткою на ноги. Теплий шоколад прогріє не гірше гірчиці, зате щипати не буде.

ЗАВАРЮЙТЕ ЧАЙ З БАДЬЯНОМ

Адаптуватися до різких холодів допоможе анісовий або скандинавський чай. До чайної ложки гарного чорного чаю додайте по маленькій щіпці сушеного імбиру, розмарину, меленої кориці – на кінчику ножа і пару зірочок бадьяна (зірчастого анісу). Пити не надто гарячим, маленькими ковтками, глибоко вдихаючи цілющий аромат.

САЛАТИ ЗАМІСТЬ ІМУНОСТИМУЛЯТОРІВ

Підтримати тонус організму допоможуть страви, багаті вітаміном С і антиоксидантами. При термічній обробці багато біоактивних речовин руйнуються. Тому кращі блюда для зміцнення імунітету – салати.

Наприклад, із зеленої редьки з соком журавлини. У чорній редьці більше аскорбінки, але вона гірка. Так що краще взяти солодку довгасту редьку (дайкон), очистити, нашинкувати тонкою соломкою, порубати туди ж стебло і листя селери. Перемішати з оливковою олією. Ягоди журавлини з дрібкою цукру збити в блендері до консистенції густого соусу. І заправити їм салат.

ПИЙТЕ ТОМАТНИЙ СІК

Каротиноїди, з яких синтезується вітамін А, найкращий захист клітин тимуса (вилочкової залози). Чим вище їх концентрація, тим успішніше цей орган здатний регулювати імунні процеси і чинити опір сезонним хворобам. Регулярне вживання хоча б склянки якісного томатного соку в день підвищує концентрацію каротиноїдів у всіх клітинах організму.

НЕ ВІДМОВЛЯЙТЕСЯ ВІД М’ЯСА

В холод ми частіше відчуваємо слабкість і млявість, швидше втомлюємося. З втомою і астенією борються протеїни, тобто повноцінні білки. Тому не відмовляйтеся від пісної яловичини і курятини. Є й рослинні протеїни. Їх основні джерела – соя, червона квасоля, сочевиця. Також підтримати імунітет допоможуть: цинк (його багато в неочищеному зерні, пивних дріжджах) і селен (ним багаті зерновий хліб, яловичина, телятина, індичка, часник).

ВЧІТЬСЯ ПРАВИЛЬНО ДИХАТИ

Вийшовши на вулицю, коли дме пронизливий вітер, не робіть відразу глибокий вдих. Різкий потік холодного повітря може викликати рефлекторний спазм бронхів навіть у здорових людей. У сердечників може виникнути коронароспазм, який чреватий серцевим нападом.

– Вдих робіть тільки носом. Проходячи по носоглотці, повітря встигне зігрітися;

– Йдучи по вулиці, дихайте ритмічно, розмірено: раз-два – вдих носом, три-чотири – видих ротом;

– Якщо ви вже замерзли, спробуйте метод з йоги . Наберіть через ніс в груди повітря (приблизно половину глибокого вдиху). Тепер затисніть праву ніздрю, а лівою починайте випускати повітря маленькими порціями. Процедуру можна повторити кілька разів. Так налагодиться терморегуляція організму, і ви зігрієтеся.

Шкільне життя