ГоловнеПосібники-Книги

Добірка літератури та цікавих джерел для учнів

Література на літо – традиційна рубрика для філологів. Гадаємо, її варто використовувати не лише для того, аби учні наперед ознайомилися з програмою наступного навчального року, а й для медіаграмотного розвитку дітей. І не тільки літературу.

Нагадуємо, що у минулих випусках ми зібрали для вас корисний перелік книг із розвитку критичного мислення та медіаграмотності.

Та окрім цієї добірки ми вирішили порадити ще низку джерел за різними категоріями. Ця література, відео та курси з саморозвитку допоможуть краще орієнтуватися в інформційному просторі та долати негативні впливи війни на психоемоційний стан дітей:

Історія. Знання з історії – основа, яка допомагає не піддаватися на вигадки ворожої пропаганди та маніпуляції історичними фактами, це справжня медіаграмотна зброя:

Гумор. Долати наслідки стресу можна засобами комічного.

  •  На YouTube каналі Novator film є анімаційний серіал «Моя країна Україна», який розповідає про історію, наводить цікаві факти з географії та описує пригоди різних героїв.
  • Оповідання для учнів віком 9+ «Окуляри і кролик-гном»
  • Електронні книжки «Видавництва Старого Лева».

    Література та ресурси з думкою про майбутнє:

  • Фентезі – один зі способів осмислення життя: подорожі в часі дають можливість відновити сили, відкритись новим ідеям, відволіктись від проблем у мріях про майбутній розвиток галактики. Наприклад, ця збірка для безкоштовного онлайн-читання містить твори про віртуальні світи, магію та супергероїв.

Курси або розвивальна література для здобуття різних навичок:

Психологія. Людина, яка навчиться цінувати себе, зможе легко розпізнати маніпулятора. Є багато матеріалів для роботи педагогів із дитячою аудиторією. Пропонуємо літературу для самомотивації і саморозвитку наших учнів старших класів.

Звичайно, цей перелік рекомендацій не вичерпний, а орієнтовний. Сміливо експериментуйте та пропонуйте вашим учням цікаві ресурси для саморозвитку.

Матеріал розроблено IREX в рамках проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність»

 

 

Back to top button