Головне

День пам’яті жертв політичних репресій відзначають в Росії

День пам'яті жертв політичних репресій відзначають в Росії
День пам’яті жертв політичних репресій відзначають в Росії
У багатьох містах Росії сьогодні, в День пам’яті жертв політичних репресій, пройдуть меморіальні акції. 75 років тому почався “Великий терор”, передає УНН.

День пам’яті жертв політичних репресій встановлено Постановою Верховної Ради РРФСР № 1763/1-I від 18 жовтня 1991 року “Про встановлення Дня пам’яті жертв політичних репресій” і щорічно відзначається 30 жовтня.

Правозахисний центр “Меморіал” налічує приблизно 800 тис. потерпілих від політичних репресій. В їх число входять не тільки репресовані, але і їх діти, які в результаті переслідувань залишилися без опіки батьків. Підрахувати точну кількість усіх постраждалих від тоталітарного режиму неможливо.

За даними Генпрокуратури, усього за час дії закону “Про реабілітацію жертв політичних репресій” переглянуто 636302 кримінальні справи стосовно 901 127 осіб, з яких 637 614 реабілітовані.

30 жовтня в День пам’яті жертв політичних репресій біля Соловецького каменя (пам’ятник відкрито 30 жовтня 1990) проходить траурний мітинг, по закінченні якого його учасники покладають до Соловецького каменя вінки від президента і уряду Російської Федерації, від уряду Московської області, а також від громадських організацій жертв політичних репресій. У листопаді 1989 року Верховна Рада СРСР прийняла Декларацію про визнання незаконними і злочинними репресивні акти проти народів, які зазнали насильницького переселення.

Back to top button