ГоловнеЗдоров'яПерерваПсихологія

Устигнути все: як керувати своїм часом і бути продуктивним

Вам знайома ситуація, коли справи навалюються одна за одною, горять дедлайни, доводиться сидіти допізна із роботою? У результаті маєте поганий настрій і роздратовані? Якщо так – варто переглянути свої підходи до використання часу. 

Ми не збираємось «винаходити велосипед» у тайм-менеджменті. Лише порадимо кілька простих технік та інструментів, які допоможуть бути продуктивним. І хоча час неможливо повернути чи призупинити, нам під силу розподілити свою діяльність так, щоб отримувати позитивні емоції від виконаної роботи, встигати відпочивати і навіть трішки байдикувати.

Техніки управління часом 

Існують десятки технік тайм-менеджменту, про які можна почитати в мережі. Зупинимось на популярних.

  • «Метод помідора». Його придумав Франческо Чорілло, який засікав час для роботи через кухонний таймер у вигляді помідора. Суть техніки полягає в тому, щоб працювати протягом 25 хв, не відволікаючись. Потім зробити перерву на 5 хв. Це один цикл. Через кожні чотири цикли – більша перерва на 30-40 хв. Техніка допомагає розділяти великий обсяг роботи на малі частини, вчасно робити перерви, щоб підтримувати рівень продуктивності. За цим принципом працюють чимало застосунків для смартфонів і розширень для браузера, які допомагають фіксувати час, ставити завдання, бачити прогрес виконання. Є окремий сайт присвячений цьому методу.
  • Матриця Ейзенхауера (34-й президент США). Запишіть ваші справи, розподіливши їх на чотири групи: термінові і важливі; термінові, але не важливі; нетермінові, але важливі; нетермінові і не важливі. Метод підходить тим, кому важко розставити пріоритети. Термінові і важливі справи виконуйте у першу чергу, а от від нетермінових і неважливих можна відмовитися взагалі.

Планування. Це класика: приділіть 10-15 хв часу наприкінці дня для планування свого завтра. Запишіть задумані справи. Розставте біля них пріоритетність. Можна придумати собі приз за успішне виконання списку. Наступного дня перегляньте план і створіть новий. Спробуйте так само з тижнями і місяцями.

  • Хронограф. Спробуйте протягом кількох тижнів фіксувати час, який ви витрачаєте на різні справи. Навіть на дрібні і рутинні. Так ви отримаєте повну картинку: що «з’їдає» ваш час, у які проміжки дня ви були продуктивними, у які – ні. Це важливі дані. Орієнтуйтеся на них і збільшуйте проміжки часу, коли робота вдається найкраще, зменшуйте періоди марнування. Виберіть час для дрібних справ, які не потребують високої концентрації.

Застосунки 

Якщо вам подобається стильний паперовий записничок – користуйтеся. Хочете організовувати свій час за допомогою гаджетів – обирайте найзручніший для себе.

  • Календар Google. Дозволяє планувати завдання, розставляти пріоритети, нагадує про виконання. Можна створювати списки завдань, попросити календар спланувати найкращий часу для пробіжки, читання тощо. Схожі функції є у вбудованому календарі та планувальнику завдань для iPhone.
  • Trello. Дуже популярний застосунок. Допомагає розбити задачі на проєкти, розвести по різних «дошках», виділити кольором. Є українська мова.
  • Forest. Допомагає візуалізувати продуктивність. Коли ви починаєте виконувати завдання, саджаєте віртуальне дерево на гаджеті. Якщо працюєте протягом певного часу, без перерв на смартфон – дерево виросте, якщо відволікаєтеся – ні. Швидкість росту і густота лісу в додатку свідчить про здатність фокусуватися та продуктивність. До речі, чому би не порекомендувати такий додаток і вашим учням? :)
  • Використовуйте інструменти в смартфонах, які обмежують час на використання соцмереж, месенджерів, інших програм. «Екранний час» для iPhone та аналоги для Android.

Поради  

  • Вчіться «вимикатися». Ми живемо у надшвидкому темпі, щоб досягти успіху. Але жодна робота не варта погіршення вашого здоров’я. Змінюйте обстановку під час вікенду, обов’язково використовуйте відпустку. А про здоровий сон уже сказано-пересказано. Це справді важливо!
  • Пам’ятайте: ви у себе одна/один. Тому навчіться говорити «ні» проханням, на які не маєте часу, діліть великі цілі на маленькі етапи, не прагніть робити все ідеально.
  • І наостанок: немає універсальних порад. Пробуйте різні техніки і додатки, комбінуйте, спостерігайте за собою і обирайте варіант, який буде найзручнішим саме для вас.

Матеріал розроблено IREX в рамках проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність»

Читайте також:

Back to top button