Запечена або приготована на грилі риба корисніша для мозку, ніж смажена

Дослідники з Університету Піттсбурга радять хоча б один раз на тиждень їсти запечену або приготовлену на грилі рибу. Це корисно для роботи мозку, незалежно від того, скільки омега-3 жирних кислот в ній міститься. Вживання такої риби покращує пам’ять і когнітивні функції, передає Science World Report .

Вчені спиралися на теорії, що припускають, що здоровий спосіб життя робить позитивний вплив на роботу мозку в більш пізньому віці. Дослідження, проведені раніше, вивчали чинники, які могли вплинути на виникнення хвороби Альцгеймера та інших когнітивних порушень у літніх людей. До таких факторів віднесли низький рівень фізичної активності, куріння та ожиріння.

Вчені оцінили дані 260 осіб, які надали інформацію про свої дієти. Ці люди брали участь в дослідженні, яке почалося в 1989 році. Воно виявляло чинники ризику серцево-судинних захворювань у людей старше 65 років. Учасники не страждали від когнітивних порушень. Усім їм була зроблена МРТ. Люди, що брали участь в дослідженні, відповіли на питання, скільки риби вони їли, і як вона була приготовлена.

Відомо, що антиоксидантну дію омега-3 жирних кислот, що містяться у великих кількостях в рибі, горіхах, насінні і деяких маслах, покращує стан всього організму, і, особливо, мозку. Запечена або приготована на грилі риба містить більше омега-3 кислот, ніж смажена, бо жирні кислоти руйнуються при смаженні на сильному вогні.

Дослідники помітили, що в учасників, які вживали запечену або приготовлену на грилі рибу, принаймні, раз на тиждень, було більше сірої речовини в областях мозку, що відповідають за пам’ять (4,3%) і пізнання (14%). Такі люди частіше мали вищу освіту. Вчені не знайшли зв’язку між кількістю омега-3 кислот в рибі і такими особливостями мозку. Мабуть, на здоров’я мозку вплинула сукупність факторів способу життя, а дієта була лише її частиною.

Дослідник Джеймс Беккер відзначає: до 2040 року, за приблизними оцінками, 80 мільйонів чоловік страждатиме від деменції. Це не тільки стане трагедією для багатьох сімей, але і збільшить витрати на охорону здоров’я. Джеймс Беккер вважає, що чинники способу життя, наприклад, дієта, більше, ніж біологічні чинники, впливають на зміни в головному мозку. Значить, можливо запобігти або відстрочити когнітивні порушення, які можуть розвинутися в літньому віці.

Дослідники з Університету Піттсбурга радять хоча б один раз на тиждень їсти запечену або приготовлену на грилі рибу. Це корисно для роботи мозку, незалежно від того, скільки омега-3 жирних кислот в ній міститься. Вживання такої риби покращує пам'ять і когнітивні функції, передає Science World Report . Вчені спиралися на теорії, що припускають, що здоровий спосіб життя робить позитивний вплив на роботу мозку в більш пізньому віці. Дослідження, проведені раніше, вивчали чинники, які могли вплинути на виникнення хвороби Альцгеймера та інших когнітивних порушень у літніх людей. До таких факторів віднесли низький рівень фізичної активності, куріння та ожиріння. Вчені оцінили дані 260…

Оцінити

0

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*