Вчені дізналися, в чому причина тяги до нездорової їжі
Більшість людей воліють шкідливу їжу здоровій, але відбувається це просто тому, що такі продукти смачніші?
Дослідники з Монреальського неврологічного інституту та Університету Макгілла провели дослідження, яке показало, що тяга до нездорової їжі відбувається насамперед у силу її калорійності, а не смаку.
В ході дослідження добровольцям демонстрували зображення продуктів харчування і пропонували вибрати вподобані страви. Паралельно проводилося сканування мозку. Учасникам також пропонувалося оцінити кількість калорій в кожному продукті на фото. В основному люди були слабкі в точних оцінках кількості калорій. Але при цьому все ж вибирали продукти високої калорійності.
За словами автора дослідження Алана Дагера, мозок здатний відстежувати калорійність продуктів.
Рішення про споживання продуктів харчування і оцінка їх калорійності пов’язані з областю мозку під назвою вентромедіальна префронтальна кора. Вона кодує значення стимулів і пророкує ймовірність споживання. На думку вчених, розуміння того, чому люди схильні вибирати нездорову їжу, може допомогти контролювати чинники, що призводять до ожиріння .
Ожиріння пов’язане з багатьма проблемами зі здоров’ям, включаючи високий кров’яний тиск, серцево-судинні захворювання і діабет 2 типу.