У часнику виявлено сполуку, яка покладе край стійким бактеріям

Звичайний часник містить в собі з’єднання, що нейтралізує найстійкіші бактерії, виводячи з ладу їх систему зв’язку, з’ясували фахівці. Тім Хольм Якобсен з Університету Копенгагена з’ясував, що з’єднання Аджоєв не дає бактеріям виділяти токсин рамноліпід, що руйнує білі кров’яні клітини.

Дані клітини захищають організм від інфекції, вбиваючи бактерії. Коли патогени збиваються в купу і оточують себе міцної заслінкою з органічних матеріалів, утворюючи біоплівку, вони стають невразливими для антибіотиків. Фахівці вирішили досліджувати бактерію Pseudomonas aeruginosa, що викликає інфекції у пацієнтів з хронічними виразками ніг і провокуючу проблеми з легенями у людей з муковісцидозом.

Отже, коли біоплівки Pseudomonas aeruginosa обробляли антибіотиками, ті виробляли мало ефекту. Але додавання Аджоєв змінювало картину (вмирали більше 90% бактерій). Саме по собі з’єднання також не працювала. На жаль, в часнику мало Аджоєв. Щоб відчути ефект, людині потрібно з’їсти приблизно 50 головок.