Сир відновлює кислотно-лужний баланс в роті

Сир відновлює кислотно-лужний баланс в роті

Сир відновлює кислотно-лужний баланс в роті

Вчені з США прийшли до висновку, що сир, на відміну від йогурту і молока, сприяє відновленню кислотно-лужного балансу в роті, що захищає зуби від карієсу, повідомляє журнал General Dentistry.

Порушення кислотно-лужного балансу в порожнині рота у бік підвищення кислотності, що зазвичай буває після вживання багатої вуглеводами їжі, створює сприятливе середовище для розвитку патогенних мікроорганізмів і, як наслідок, карієсу.

У ході експерименту 68 підлітків віком від 12 до 15 років були розділені на три групи. Одну групу просили з’їсти денну порцію сиру чеддер, іншу – несолодкого йогурту, а третю – випити склянку молока, попередньо прополоскавши їм рот. Рівні pH на бактеріальному зубному нальоті учасників вимірювалися до вживання молочних продуктів, а також через 10, 20 і 30 хвилин після нього.

Було встановлено, йогурт і молоко абсолютно не вплинули на рівень кислотності, на відміну від сиру – у тих, хто його жував, кислотно-лужний баланс в ротовій порожнині стрімко відновлювався.

На думку авторів, позитивний ефект сиру пояснюється тим, що цей ферментований молочний продукт частково нейтралізує кисле середовище. Крім того, в процесі його пережовування підвищується слиновиділення, що природним чином сприяє підтримці нормального рівня pH.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*