Споживання помідорів пов’язали зі зниженням ризику інсульту

Споживання помідорів пов'язали зі зниженням ризику інсульту

Споживання помідорів пов’язали зі зниженням ризику інсульту

Американські вчені виявили, що вживання в їжу помідорів і продуктів на їх основі пов’язане зі зниженим ризиком інсульту.

Як зазначили вчені, суть користі томатів полягає в антиоксиданті лікопіні та каротиноїдних пігментах, що визначають забарвлення деяких рослин, які містяться в них.

Під час дослідження вчені виявили, що інсульт рідше траплявся із людьми з високими показниками лікопіну у крові.

Вчені обробили дані більше тисячі чоловіків із Фінляндії у віці від 46 до 65 років. На початку дослідження у їхній крові заміряли рівень лікопіну, який далі контролювався протягом приблизно 12 років. За даний період інсульт стався у 67 чоловіків.

Як показали дослідження, у групі чоловіків із низьким рівнем лікопіну (258 осіб) інсульт стався у 25. У групі з високим вмістом лікопіну у крові (259) через інсульт пройшли 11 чоловіків.

Вчені наголошують, що чоловіки, у крові яких рівень цього антиоксиданту був найвищим, на 59% рідше піддавалися інсульту, ніж ті, хто їв мало помідорів.

За словами автора дослідження доктора Джоуні Карппі, результати підтверджують уже відомі рекомендації зі щоденного вживання не менше п’яти порцій фруктів та овочів для профілактики інсульту.

Нагадаємо, що минулого року італійські селекціонери із провідної національної асоціації сільськогосподарських виробників Coldiretti презентували у Римі новий сорт помідорів, вживання яких у їжу сприятиме уповільненню старіння та оздоровленню людського організму.

Джерело: ua.korrespondent.net

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*