Психологи з’ясували, як харчуватися правильно, не зриваючись

Емілі Габрінскі з Вищої школи бізнесу Стенфордського університету показала, як формується харчова пам’ять і як вона впливає на харчову поведінку. Виявилося, останній шматочок, який є відкушений від продукту, допомагає сформуватися тривалі спогадами про їжу і визначає те, чи захоче людина цей продукт згодом, пише Free Malaysia Today .

Спеціаліст залучила до роботи 134 добровольців. Їх попросили вибрати улюблений смак крекерів з трьох представлених. При цьому давалися різні порції улюбленого продукту. Якщо людина з’їдала найбільшу порцію (15 крекерів), то вона отримував менше задоволення, ніж група, яка з’їдала по 3 крекери. І вона, як раз, раніше починала просити про подарунок у вигляді упаковки вподобаних крекерів.

При цьому було встановлено: слова – нагадувальники можуть оживити спогади. Про це свідчить експеримент, в ході якого добровольців попросили випити склянку соку. При цьому їм нагадали, наскільки приємний перший ковток. І внаслідок вони раніше починали вимагати в подарунок упаковку соку. Можливо, відсутність слів-нагадувальників і активне споживання корисних продуктів у великих обсягах дозволить довше залишатися ситим в психологічному плані.