Продукти осені

Один з головних принципів правильного харчування – сезонність – простіше і приємніше всього дотримуватись восени. Недавно зібраний урожай радує око різноманітністю і яскравими фарбами, вітаміни в овочах і фруктах ще не “вбиті” довгим зберіганням, а ціни поки далекі від зимових …

Але нічого не хочеться – хіба що лежати на дивані і спати. Осінні проблеми з настроєм, іменовані сезонною нудьгою, наздоганяють організм з чисто біологічних причин. Брак сонячного світла, побляклі фарби літа, дощ і сирість, холод і передчуття зими – все це знижує вироблення серотоніну, уповільнює обмін речовин; зростає апетит і хочеться жирного, солодкого, мучного, щоб зробити «запаси на зиму» у вигляді жирового валика навколо талії.

Щоб навесні не розкаятися, дивлячись на ваги, менше хворіти і більше радіти життю, необхідно формувати раціон, виходячи з таких принципів:
– Сезонності (що дає максимум вітамінів і мікроелементів),
– Достатньо калорій (осінь – не найкращий час не тільки для переїдання, а й для дієт),
– Задоволення (продукти повинні подобатися і допомагати виробляти серотонін).

Цим принципам повною мірою відповідають найкорисніші осінні продукти.

ЯБЛУКА

Чому? Це найдоступніші з осінніх фруктів, вони сповнені вітаміну С, який нестабільний і активно руйнується при зберіганні та тепловій обробці, тому є сенс з’їдати щодня хоча б одне яблучко, неодмінно разом з шкіркою, також багатою мікроелементами. Відповідно до недавніх досліджень, навіть у такій скромній кількості яблуко здатне ефективно протистояти пошкодженню ДНК і розвитку раку .

Увага! Яблуко – один з небагатьох фруктів, який корисний не тільки в сирому, а й в печеному вигляді, тому що містить більше пектину і менше дратує шлунково-кишковий тракт.

ЖУРАВЛИНА

Чому? У цій ягоді не дуже багато аскорбінової кислоти (у чорній смородині в 13 разів більше), проте є рідкісний вітамін PP, без якого вітамін С не засвоюється, а також багато мінеральних речовин і антиоксидантів, тому журавлина – справжня лікувальна ягода, яка бореться з простудними захворюваннями, авітамінозом, підвищеним тиском, хронічною втомою. Жінкам особливо корисний журавлинний морс: це відмінний профілактичний і лікувальний засіб проти циститу, рецидиви якого не рідкісні в холодну пору року.

Увага! Журавлина корисна круглий рік, але зараз саме час закупити її свіжою і наморозили.

ЧЕРВОНІ І ПОМАРАНЧЕВІ ОВОЧІ І ФРУКТИ

Чому? В осінніх продуктах важливі не тільки багатий склад мікроелементів, але і колір, що допомагає розфарбувати життя яскравими фарбами. Всі ці гарбуза, моркви, персики, нектарини, помідори та перці здатні підвищувати рівень ендорфінів і вселяти радість життя. Ну і звичайно, в них багато каротину, провітаміну А, що відповідає не тільки за колір, а й за красу, молодість і пильність.

Увага! Вітамін А засвоюється тільки в присутності жирів, тому в салатик з моркви чи каші з гарбузом обов’язково має бути присутня ложечка вершкового або рослинного масла.

ХЛІБ

Чому? Турбуючись про свою фігуру, не варто восени зовсім відмовлятися від хліба – постачальника вітамінів групи В і багатьох мікроелементів. Інша справа, що здобні булки – не кращий вибір: багато калорій, мало поживних речовин, зате рівень цукру в крові вони піднімуть блискавично. Так само блискавично він потім впаде, знову породжуючи відчуття голоду. Порятунок – хлібобулочні вироби з цільнозернового борошна (бажано в першій половині дня).

Увага! Цільнозерновий хліб, крім усього іншого – профілактика діабету, запорів і переїдання, тому що містить безліч харчових волокон і дає відчуття ситості надовго.

КАРТОПЛЯ

Чому? Осінню картоплю ще можна вважати молодою – поживних речовин багато, і вони поки не встигли піти всередину бульби, тому немає необхідності зрізати товстий шар шкірки. «Довгі» вуглеводи в складі картоплі – один з кращих способів справлятися з низькими температурами, вони зігрівають в холоду і дають тривале відчуття ситості.

Увага! Щоб не допустити надмірної калорійності картопляних страв в умовах уповільненого обміну речовин, не смажте картоплю в маслі, а запікайте або варіть.

БАНАНИ, ГОРІХИ, ШОКОЛАД

Чому? Висококалорійні продукти, яких так хочеться в холодні і сирі осінні вечори, дійсно потрібні організму. В них містяться речовини, що сприяють виробленню серотоніну, так що вам не здається – вони і справді підвищують настрій. Крім того, заповнюють нестачу енергії, яку ви теж напевно помітили. Один нюанс: треба їсти їх з ранку і стежити за кількістю. 20-30 г – максимальне добова кількість для горіхів, 10-15 г – для шоколаду, один банан також шкоди не принесе.

Увага! Замініть ранкову каву чашкою гарячого какао – користі принесе більше (бо містить всі корисні речовини шоколаду), а бадьорить не менше.

Восени важливо не тільки правильно вибирати, що є, а й знати, як це приготувати. Намагайтеся використовувати щадні методи теплової обробки: запікайте на грилі, використовуйте пароварку, їжте сирими фрукти, овочі та салатні листя, заправляйте овочеві суміші ложечкою рослинної олії і соком лимона замість жирних майонезів, – і тоді вам точно не знадобиться ніяких спеціальних приготувань до літнього сезону.

Шкільне життя

Один з головних принципів правильного харчування - сезонність - простіше і приємніше всього дотримуватись восени. Недавно зібраний урожай радує око різноманітністю і яскравими фарбами, вітаміни в овочах і фруктах ще не "вбиті" довгим зберіганням, а ціни поки далекі від зимових ... Але нічого не хочеться - хіба що лежати на дивані і спати. Осінні проблеми з настроєм, іменовані сезонною нудьгою, наздоганяють організм з чисто біологічних причин. Брак сонячного світла, побляклі фарби літа, дощ і сирість, холод і передчуття зими - все це знижує вироблення серотоніну, уповільнює обмін речовин; зростає апетит і хочеться жирного, солодкого, мучного, щоб зробити «запаси на зиму»…

Оцінити

0

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*