ГоловнеХарчування

Про організацію харчування у закладах загальної середньої освіти -рекомендації МОН

Одним із пріоритетних напрямів формуванням безпечного та інклюзивного (безбар’єрного) освітнього середовища закладів освіти є осучаснення системи шкільного харчування, реформування якої відбувається за ініціативи та під патронатом Першої леді України Олени Зеленської відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі, схваленої Указом Президента України від 25.05.2020 № 195/2020, про це йдеться у Листі МОН №1/9-433 від 28.08.2021 “Про окремі питання діяльності закладів загальної середньої освіти у новому 2021/2022 навчальному році”.

В Україні відбувається модернізація харчоблоків (1 809 закладів загальної середньої освіти, в яких навчається понад мільйон учнів, модернізували харчоблоки у 2020 році), оновлення нормативно-правового забезпечення (протягом минулого року затверджено Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, яким було визначено чіткі вимоги до харчових продуктів для організації шкільного харчування та запроваджено можливість забезпечення особливих дієтичних потреб учнів), оновлення меню шкільної їдальні, проводяться вебінари та майстер-класи. Для формування культури здорового харчування серед дітей, їх батьків та вчителів у лютому 2021 року розпочалася підготовка широкої інформаційної кампанії.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 затверджені норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Згідно з пунктом 4 цієї постанови нові норми харчування набирають чинності з 1 вересня 2021 року. Постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року № 786 затверджені зміни до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Зважаючи на об’єктивні труднощі з організацією закупівель харчових продуктів та/або послуг з харчування Урядом затверджені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 щодо встановлення гнучкого перехідного періоду на нові норми харчування у період з 01 вересня 2021 року до 01 січня 2022 року. Установлено, що до 1 січня 2022 року в разі наявності укладених до 7 квітня 2021 року договорів на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 року, можуть застосовуватись норми харчування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (постанова Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 р. № 871).

Читайте також: Нормативно-правові документи щодо організованого початку нового 2021/2022 навчального року

Back to top button