Про користь винограду

Про користь винограду

Про користь винограду

Існує безліч причин любити виноград. І справа не тільки в його відмінному смаку!

Чим корисний

Виноград захистить від інфаркту. Виявляється, солодкі ягоди мають здатність знижувати артеріальний тиск і покращувати роботу серця. Дослідники з США провели досвід на мишах. Вчені посадили довгохвостих на дієту з високим вмістом солі (як відомо, сіль сприяє підвищенню артеріального тиску). При цьому половині мишей давали ліки від гіпертонії, а іншу половину гризунів поїли виноградним соком. Через 18 тижнів учені перевірили стан серця у мишок з обох груп.

Виявилося, що гризуни, які пили сік, відчувають себе краще, ніж ті, що вживали ліки! Висновки американських дослідників про те, що виноград корисний для серцево-судинної системи, підтвердили і їхні британські колеги. У ході експериментів вони з’ясували, що виноград знижує рівень шкідливого холестерину в крові.

Виноград допомагає схуднути

Причому ягоди діють на зайву вагу краще, ніж виноградний сік! Так, американські дієтологи набрали групу огрядних пацієнтів, яким порекомендували ходити по півгодини на день. Ніяких обмежень у дієті на товстунів не накладаються, але частині піддослідних давали виноградний сік, іншій частині – ягоди винограду, а третій частині не давали нічого понад їх звичайного раціону. По закінченні декількох тижнів всіх учасників експерименту зважили. Виявилося, що всі вони трохи похудали.

Однак ті, хто худнув тільки за рахунок піших прогулянок, в середньому скинули всього по півкілограма. Ті, хто пив сік, позбулися приблизно півтора кілограмів зайвої ваги, а от ті, хто їв ягоди, розлучилися приблизно з двома кілограмами! У чому криється ефект схуднення винограду , вчені до кінця не розібралися, проте вони припускають, що ягоди містять речовини, що поліпшують інсуліновий обмін і перешкоджають відкладенню жиру. Причому найбільше таких речовин у шкірці винограду, тому ягоди діють ефективніше соку.

Виноград захищає від сонячних опіків

Виявляється, в виноградинах багато флавоноїдів – речовин, що підвищують стійкість шкіри до ультрафіолету.

Тому, якщо збираєтеся у відпустку, заздалегідь додайте в раціон виноград, адже флавоноїди дають не тільки захист від опіків, але й зменшують ризик виникнення раку шкіри. Особливо багато цих корисних речовин міститься в червоному винограді.

Виноград перешкоджає утворенню карієсу. Його ягоди містять речовини, які закріплюються на бактеріях, що живуть у нас в роті, і ускладнюють їх роботу по утворенню зубного каменю – головного союзника карієсу.

Що всередині

Кожна виноградина – справжня скарбничка вітамінів і мікроелементів. Під шкіркою знайдеться:

Вітаміни групи В. Необхідні для злагодженої роботи нервової системи, красивої шкіри і волосся. Щоб забезпечити добову норму, досить 1 склянки виноградного соку.

Вітамін С. Зміцнює імунітет і допомагає уповільнити старіння. Причому у любителів винограду вітамін С засвоюється особливо добре, адже виноградина містить вітамін Р, який допомагає засвоювати і накопичувати аскорбінку.

Калій. Захищає серце і зміцнює судини.

Кальцій. Потрібен для міцних зубів і кісток.

Резвератрол. Має антиоксидантні властивості, захищає організм від серцево-судинних захворювань.

Як вибрати

Злегка струсіть гроно винограду. Якщо осипалося багато ягід, значить, виноград переспів. Процес гниття ягід починається від плодоніжки.

Білий наліт на ягодах говорить про те, що виноград свіжий, а не про те, що ягоди піддалися хімічній обробці. Втім, можливо плоди полили засобом для захисту від комах. Тому виноград потрібно мити особливо ретельно.

Темні крапки на шкірці свідчать про стиглість винограду. Такі ягоди будуть дуже солодкими, але пролежать недовго.

Як зберегти

Термін зберігання винограду недовгий, тому купувати його про запас не варто. Втім, ягоди можна заморозити. Викладіть виноград в тарілку в один шар і поставте в морозилку. Коли ягоди затвердіють, їх можна висипати в поліетиленовий пакет. Заморожені виноградини ефектно виглядають в келихах, замінюючи кубики льоду.

Ще один спосіб зберегти виноград – зробити з нього родзинки . Для цього вам буде потрібно електросушарка. Виноград розділіть на невеликі кущики, занурте на 3-5 секунд в окріп, в який додана 1 чайна ложка соди, обсушити і викладіть в один шар в сушарку. Сушити виноград краще в два прийоми по 6-7 годин.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*