Здоров'я

Підступна плівка

Підступна плівка
Підступна плівка
Фахівці в різних країнах давно застерігають від зберігання харчів у пластиковій упаковці, від користування пластмасовим посудом. Ось нові факти й попередження, що ґрунтуються на результатах останніх наукових досліджень.

Турецькі вчені, обстеживши кількадесят молодих людей, котрі регулярно користуються пластиковими контейнерами і одноразовим посудом, виявили майже в усіх гінекомастію (збільшення молочних залоз). Канадські ж медики дійшли висновку, що пластиковий посуд ставить під загрозу здоров’я дітей, у тому числі новонароджених. Річ у тому, що велика концентрація бісфенолу А, який входить до складу пластмаси, може спричинити ранню статеву зрілість у дівчаток і збільшує ймовірність розвитку раку простати у хлопчиків. У дорослих жінок унаслідок частого користування пластиковим посудом виходять з ладу наднирники і починає вироблятися більше чоловічих гормонів, аніж треба. Відтак на жіночому тілі з’являється волосся в тих місцях, де його бути не повинно.

Тим часом у магазинах багато харчових продуктів продається у плівковій упаковці, зокрема у вакуумній. Стосовно останньої заведено вважати: завдяки такому «захисту» продукти не контактують із повітрям, а значить, довше зберігають свіжість. Відкачування кисню з пакунка справді перекриває доступ до харчів аеробним мікробам. Однак є бактерії, що розмножуються і в безкисневому середовищі. Аби уникнути харчового отруєння, неодмінно звертайте увагу на термін придатності товару, зазначений на етикетці: наприклад, для солоної риби він становить 45 діб, а для вареної ковбаси — втричі менше. Що ж до «нарізки», тобто продуктів, котрі фасують безпосередньо в магазинах, то тут відлік часу йде вже на години! І де гарантія, що на не купленій вчасно ковбасі застарілу етикетку не замінять новою? Тож, якщо вам потрібно небагато продукту, просіть нарізати, зважити й спакувати його перед вашими очима.

Не захоплюйтеся плівковими матеріалами і вдома. Багато хто використовує поліетиленові пакети, особливо для овочів та ягід при довготривалому заморожуванні. Тут криється небезпека! Зберігати харчі в морозилці можна лише у спеціальних пакетах, стійких до низьких температур. Звичайні ж поліетиленові можуть виділяти токсичні речовини. Тому ліпше в таких випадках користуватись паперовою (картонною) тарою. Між іншим: останнім часом у магазинах найвищого класу дедалі частіше відмовляються від пластикового пакування і повертаються до колишнього паперового. Певна річ, воно коштує дорожче.

  
Теґи
Back to top button
Close