Не забудьте про олію

Не забудьте про олію

Не забудьте про олію

Літо, осінь — це свіжі овочі, а свіжі овочі — це вітаміни і важливі для нашого організму поживні речовини. Однак користі від них буде мало, якщо овочевий салат неправильно заправлено.

Співробітники Університету Пердью (США) провели експерименти за участі добровольців, яких годували салатами, заправленими соусами на основі насичених (вершкове масло), мононенасичених (канолова олія) та поліненасичених (соєва олія) жирів. 29 піддослідних отримували по три порції салату з трьома, вісьмома і двадцятьма грамами жиру з кожного різновиду заправки. Потім кров досліджуваних аналізувалася на абсорбцію жиророзчинних каротиноїдних сполук, таких як лютеїн, лікопен, бета-каротин і зеаксантин. Ці каротиноїди пов’язані зі зниженням ризику деяких хронічних та дегенеративних захворювань — рак, серцево-судинні, дегенерація жовтої плями (найчутливішої частини сітківки ока).

Найзалежнішою від дози виявилася соєва олія, багата поліненасиченими жирами. Що більше жиру було в салаті, то більше каротиноїдів абсорбувалося організмом. Вершкове масло теж було дозозалежне, але меншою мірою.

Заправки на основі мононенасиченого жиру потребують значно меншої його кількості для максимального всотування каротиноїдів, ніж необхідно для досягнення такого ж ефекту соусам із насиченим і поліненасиченим жиром. Таким чином, якщо ви хочете отримати якомога більше користі від овочів, слід споживати їх разом з олією — каноловою чи оливковою, запевняють дослідники. Якщо ж ви заправите салат соусом без жиру, то зменшите кількість калорій, але й користі від овочів буде значно менше.

Можливо, не всі знають, що таке канолова олія. Це — олія з ріпаку сорту канола (Drassica napus). Містить пальмітинову, ліноленову, олеїнову, лінолеву кислоти, токофероли, стерини. Отримують її з різновиду ріпаку з дуже низьким умістом ерукової кислоти. Використовується насамперед у косметиці, де їй віддається перевага над звичайною ріпаковою. І, як бачимо, в кулінарії.

Між іншим, для заправки салатів цілком придатні і звична для нас соняшникова олія, а також лляна, рижієва, певна річ, і згадана оливкова. Взагалі, нині у продажу широкий вибір олій. Слід лише пам’ятати, що справжня користь буде тільки від нерафінованого, натурального продукту. І, звісно ж, без ГМО.

Джерело: ukrslovo.net