Лист Міністерства освіти і науки України від 03. 07. 2018 р. № 1/9-415 “Щодо вивчення у закладах загальної середньої освіти навчальних предметів у 2018/2019 навчальному році”

Людське життя залежить від дрібниць

Людське життя залежить від дрібниць

Людське життя залежить від дрібниць

Наше здоров’я залежить від дуже простих, повсякденних, доступних кожному речей. Настільки простих, що ми не беремо їх до уваги. Проте варто людині усвідомити це і почати приділяти увагу своєму харчуванню, відпочинку, відрегулювати температурний режим, як в її організмі обов’язково відбудуться зміни: він оздоровиться, помолодшає, наповниться енергією і життєдайною силою.

НАЙГОЛОВНІША ЇЖА – ВОДА

Щодня людина повинна випивати не менше трьох літрів рідини. Ця кількість враховує рідину, спожиту в стравах: супи, чаї, соки, фрукти. Чистої води має бути близько 1,5 літра. Чому так?
Передусім людина має збагнути, що її організм – це природний механізм, який потребує догляду і чистоти. Так само, як будь-який інший механізм.

Якщо людина вживає достатньо рідини, їй не загрожують такі патології, як утворення піску та каміння в жовчному та сечовому міхурах, печінці, нирках, кишечнику. Якщо ж це вже сталося, то за допомогою води вони виведуться з організму. Звичайно, вода, яку використовує людина для пиття чи приготування їжі, має бути чистою. Інакше вона сама може стати джерелом забруднення. Згадаймо, який накип залишається у прасці чи осад у чайнику, якщо ми заливаємо туди неочищену воду. Те саме відбувається і в людському організмі, в органах травлення, сечовому міхурі, кишечнику. А відтак гальмується вся робота організму: отруюється кров, порушується обмін речовин. Адже організм людини на 80% складається з води. Тому всі її життєві функції (кровообігу, обмінні процеси, травлення, засвоєння корисних речовин, видалення токсинів) залежать від якості й кількості спожитої рідини.

ПРОДУКТИ – АБО ЛІКИ, АБО ОТРУТА

Як зміїна отрута в маленьких дозах може бути ліками, звичайні продукти харчування в надмірних кількостях стають отрутою для організму. Людина повинна стежити за тим, щоб щоденне споживання білків, жирів і вуглеводів не перевищувало норми. Бо перевантаження ними організму виводить з ладу підшлункову залозу, печінку, жовчний міхур, нирки.

Раціон харчування слід змінювати залежно від віку, рухового режиму, кліматично-температурних умов та інших чинників. Розберімося чому. Всім відомо, що жирна і калорійна їжа є джерелом утворення холестерину, який забиває судини і стає причиною виникнення гіпертонії (підвищення артеріального тиску), збою в діяльності серця, інфаркту міокарда, інсульту, тромбофлебіту тощо. Організм бореться з холестерином за допомогою молочної кислоти, яка виробляється під час інтенсивного руху, фізичного навантаження. Вона розщеплює речовини, і непотрібні з них виводяться з організму. Отже, в дитячому і юнацькому віці, який зазвичай вирізняється фізичною активністю, «холестеринові» продукти переробляються і не завдають шкоди організму. В старшому ж віці, коли людина рухається менше та ще й має сидячу роботу, вони осідають в організмі, спричинюючи вищезгадані хвороби. Крім того, молочна кислота розщеплює зайвий адреналін (гормон страху), що знову ж таки накопичується внаслідок надмірного вживання м’яса (в якому є інформація про страх тварини перед смертю), а також стресів, якими сьогодні наповнене життя сучасної людини. Отже, денний раціон дорослої людини має складатися на 90% із рослинної їжі і лише на 10% із тваринної. М’ясо частіше потрібно заміняти рибою, яка значно легше засвоюється і збагачена багатьма амінокислотами, що запобігають утворенню холестеринових бляшок. Однак, якщо людина тяжко працює, їй недоцільно переходити на вегетаріанство. Наведу приклад, який я спостерігав під час військової служби у В’єтнамі. Місцеві пілоти під час польотів з подоланням звукового бар’єра непритомніли. Річ у тім, що в’єтнамці згідно з національними та релігійними традиціями не вживали м’яса і їхній організм не справлявся із цим навантаженням. Після того як їх «відгодовували» калорійною білковою їжею, проблема зникала.

Що стосується улюбленого українцями сала, то воно корисне, лише поки свіже, у ньому міститься вітамін молодості Е. Внаслідок тривалого зберігання він так само, як всі інші поживні речовини, зникає. На перетравлювання ж цього важкого продукту організм витрачає дуже багато енергії.

РИТМ ХАРЧУВАННЯ ЗАПОЗИЧТЕ У ТВАРИН

Ритм харчування потрібно змінювати і залежно із сезонними та температурними особливостями. У разі низької температури повітря організму потрібно більше калорій для внутрішнього зігрівання, отже, він потребує калорійнішої їжі. Крім того, взимку, коли рано темніє й пізно світає, ми значно більше спимо. І важко довгу ніч перебути на овочево-фруктовій їжі, яка швидко засвоюється, залишаючи шлунок порожнім. Адже шлунковий сік продовжує виділятися, роз’їдаючи його стінки. А тому в цей період потрібно вечеряти ситнішими стравами. Тож не варто себе мордувати надмірними дієтами. Нічого, крім шкоди, це не дасть.

Часто виникає питання, в яку пору доби має бути основне вживання їжі? Розберімося і в цьому. Зранку, коли мозок налаштований на велику кількість справ, які потрібно зробити, а також удень, коли доводиться напружено працювати, всі органи і системи зазвичай напружені і спазмовані, а отже, не налаштовані на повноцінний процес травлення. Зате увечері, коли людина повертається додому і розслабляється у спокійній атмосфері, нарешті її органи готові до вживання їжі. Отже, саме цей час є найоптимальнішим. Треба лише зауважити, що вечеряти потрібно за 1,5-2 години до сну. Бо інтенсивна робота шлунка заважатиме розслабитися. Зверніть увагу на тварин. Вони ніколи після їди «не працюють». Кіт не буде ловити мишей, а собака гавкати на перехожих за парканом, вони лягають спати.

Під час приготування їжі не ігноруйте таких «дрібниць», як приправи. Вони не лише поліпшують смак, а й здоров’я. Приміром, подрібнений на порошок чебрець чудово ароматизує м’ясо і є сильним протимікробним та протизапальним засобом. Тому в період осінньо-зимових інфекцій його можна порадити вживати якомога частіше. До речі, у разі заварювання з нього виходить дуже смачний чай. Сіль краще замінити (або хоча б наполовину зменшити її кількість) сушеною ламінарією (морська капуста), порошок якої можна сьогодні знайти в аптеках (випускається Житомирською фабрикою). Вона чудово пасує і до борщу, і до салатів, особливо до бутербродів з маслом. Таким чином ви розвантажите нирки і серце, знизите артеріальний тиск, відрегулюєте діяльність щитоподібної залози. Словом, цікавтеся, експериментуйте, урізноманітнюйте смак страв, які споживаєте, оздоровлюйтеся.

Джерело: ukrslovo.net

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*