Здоров'яФізіологія

Обліпиха

Обліпиха – незвичайна ягода з чудовою назвою, з особливим смаком і дивовижними лікувальними властивостями. Говорити про неї і співати їй дифірамби можна нескінченно довго. Цього року врожай яскраво-помаранчевої ягоди особливо вдався, тому радимо без зволікання відправитися на заготівлю та запасти корисні плоди на благо здоров’я всієї родини.

Великому врожаю будь-яких овочів і фруктів ми завжди раді. А, от, подивившись на обліпиху, відчуваєш дуже суперечливі почуття. З одного боку гілочки, обліплені (звідси й назва) з усіх боків яскравими ягодами, виглядають фантастично красиво. З іншого боку, збирати ніжні дрібні ягідки, що сидять при цьому дуже міцно на гілці – суще покарання! Але поставтеся до цього процесу, як до приємної трудотерапії на свіжому повітрі, спрямованої на тренування дрібної моторики і координації рухів, негайно приводить до зміцнення пам’яті і відсунення склерозу в нескінченну далечінь. Сколотите компанію однодумців, і процес піде інтенсивно і цікаво!

А обліпиха варта того, щоб її врожай зібрати весь, до останньої ягідки. Плоди обліпихи містять величезну кількість вітамінів (А, В1, В3, С) і біологічно активних речовин. І, отже, регулярне вживання ягідок в темний осінньо-зимово-весняний період, який так бідний на вітаміни, дозволить нам “задавити” будь – який авітаміноз і підняти імунітет на недосяжну висоту!

Обліпиху найпростіше заготовити у вигляді компоту або “сирого” варення. Таку продукцію можна вживати з апетитом кожен день, і ви будете гарантовано здорові протягом всієї довгої зими. Кашка з обліпихових плодів, накладена на будь-які шкірні виразки (опіки, рани, порізи, екземи та ін), сприяє дуже ефективному знезараженню і швидкому загоєнню. Кашкою зі свіжих ягід корисно змащувати лисину або потенційні ділянки шкіри голови схильні до інтенсивного випадання волосся. Всі продукти з обліпихи, прийняті всередину, швидко і ефективно нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Але не перестарайтеся, обліпиха багата біологічно- активними речовинами, тому не переїдайте нею, все має бути в міру.

Однак найбільше корисних речовин міститься в обліпиховій маслі. При застуді і ангіні маслом змащують хворе горло. При нежиті і навіть гаймориті масляні краплі закапують у ніс. Дві-три чайні ложки обліпихової олії з медом (1:1), які потрібно з’їдати повільно, розтягуючи задоволення (3 рази на день), вилікують кашель за 2-3 дні. І в косметичних цілях корисна обліпиха. Масло, нанесене на обличчя на 15-20 хвилин, відмінно омолоджує шкіру, розгладжуючи зморшки.

Приготувати масло не складно. Для цього візьміть будь-яку кількість свіжих ягід, помийте їх, посушіть на паперовому рушнику. Потім потовчіть товкачем і відіжміть сік. Ще простіше – скористатися соковижималкою. Перелийте сік у посуд з широкою горловиною, найкраще підійде скляна миска. І поставте її в темне місце на 1,5-2 доби. За цей час масло відокремиться від соку і м’якоті і утворює шар на поверхні. Обережно поставте миску на стіл і ложкою зніміть верхній масляний шар. Перелийте його в скляну пляшку і зберігайте в холодильнику, використовуючи в лікувальних цілях у міру потреби.

Іншу обліпиху найпростіше заготовити у вигляді “сирого” варення з цукром. Розімніть товкачем ягоду і протріть м’якоть через сито, відокремлюючи від насіння. Тепер додайте цукор. На 1 кг м’якоті візьміть 1,5 склянки цукру. Ретельно перемішайте до повного розчинення, перекладіть по баночках, закрийте кришками і зберігайте в холодильнику. Якщо додати 2 склянки цукру, то можна зберігати при кімнатній температурі.

Back to top button