Клітковина захищає від діабету і алергічних реакцій

Вміст клітковини в раціоні прямо пов’язаний з алергіями, астмою, аутоімунними захворюваннями, впевнені фахівці. І зв’язок цей працює через бактерії, що живуть в шлунково-кишковому тракті (ШКТ) людей. Взагалі ШКТ критично важливий для роботи імунітету. Залежно від складу мікробіома в ШКТ стан людини може змінюватися, каже професор Чарльз Макей з Монашского університету.

На Заході в раціоні людей мало клітковини і багато оброблених продуктів. Це виливається в набір ваги і розвиток хвороб. Коли Макей порівнював мікробіом африканських та італійських дітей, були виявлені ключові відмінності в складі. Серед африканських дітей рідко зустрічається астма і алергія. Більш того, їх мікробіом був максимально різноманітний і володів специфічними бактеріями, що розщеплюють клітковину. У результаті розщеплення виробляються коротколанцюгові жирні кислоти.

Ці сполуки важливі для підтримки ШКТ і імунної системи в нормі. Зокрема, жирні кислоти володіють протизапальним ефектом, зберігають покриття кишечника, запобігаючи просочування бактерій крізь стінки кишечника. Якщо бактерії потрапляють в кров, просочуючись, можливий розвиток ряду хвороб, включаючи діабет 1-го типу. Причому, з клітковини жирних кислот можна отримати більше, ніж з масла.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*