Експерти радять худіючим відмовитися від улюблених страв
Дослідники з Університету Дьюка стверджують, що в дієтичному меню не повинно бути улюблених продуктів. Включивши їх в свій раціон, людина ризикує не тільки скинути менше, але й набрати вагу. У новому дослідженні, яке тривало 48 тижнів, взяли участь 207 добровольців, розповідає Science World Report.
105 учасникам запропонували вибрати між низьковуглеводною дієтою і дієтою з низьким вмістом жирів. 58% вирішили дотримуватися низьковуглеводневої дієти, а другому варіанту віддали перевагу 42%. Крім того, ці добровольці через 12 тижнів могли поміняти дієту. Решті 102 учасникам фахівці самі призначили дієти. 52% попросили дотримуватися низьковуглеводневої дієти, а 48% – дієту з низьким вмістом жирів.
Фахівці припустили: люди, які самі вибрали собі дієту, будуть суворо її дотримуватися і втратять більше кілограмів у порівнянні з тими, кому дієту призначили. Учасники з обох груп ходили на групове консультування, спілкувалися з фахівцями по телефону, користувалися книгами та іншими матеріалами. Все це повинно було допомогти їм дотримуватися дієти.
До кінця дослідження добровольці, що вибрали дієту самі, скинули в середньому 5,7 кілограма. Учасники, серед яких дієти розподілили дослідники, схудли приблизно на 6,7 кілограма. Попередні дослідження показали: обидві дієти ефективні, якщо їх дотримуватися. Однак людині, якій дієта дозволяє їсти тільки ті продукти, які їй не подобаються, схуднути простіше. Крім того, улюбленими продуктами люди часто зловживають.