Дієта для розуму: 5 розумних кроків

Хороша пам’ять і гострий розум від природи дістаються далеко не всім. Для більшості розвиток цих якостей – важка задача, втім, цілком здійсненна. Підвищити продуктивність свого мозку можна безліччю способів: заучуючи вірші, опановуючи мнемотехніку, використовуючи ноотропні засоби, але найголовніше, нормалізуючи раціон харчування. Почнемо?

КРОК 1 ВІДМОВА ВІД ШКІДЛИВИХ ЗВИЧОК

Так чи інакше, але від шкідливих звичок потрібно позбуватися. Надмірне вживання алкоголю і куріння – вороги не тільки для легенів, печінки, серця і судин, але і мозку. Так, всього 100 г горілки викликають спазм судин і втрату до 7500 клітин головного мозку. Як наслідок – знижується увага, працездатність, пам’ять. Що вже говорити про сигарети, які порушують найголовнішу функцію – постачання клітин мозку киснем. На жаль, без достатньої кількості кисню змусити свій мозок працювати неможливо. До речі, нещодавно американські вчені встановили: вік, в якому куріння найбільш небезпечно, – 35-50 років. Куріння в цьому віці «провокує не тільки проблеми з довготривалою пам’яттю, але і серйозні порушення мовних навичок», стверджують фахівці.

КРОК 2 ЗНИЖУЄМО СПОЖИВАННЯ ШКІДЛИВИХ ПРОДУКТІВ

Серед обмежень – сіль. Сіль, як би це не дивно звучало, підступна. Її споживання дуже складно контролювати. В нормі воно не повинно перевищувати 2000 мг на добу. Однак, дуже багато солі міститься в різних напівфабрикатах, соусах, підливах. Сіль затримує воду в організмі, що призводить до підвищення артеріального тиску і порушення мозкового кровообігу. А далі – не то що погіршення пам’яті, а й до інсульту рукою подати. Також не принесе користі надлишок цукру і будь-якого іншого вуглеводу. Цукор значно погіршує пам’ять і навіть зменшує таку важливу для розвитку пам’яті структуру мозку, як гіпокамп.

Не більше втішні прогнози пов’язані і зі зловживанням соєю. Американські фахівці останнім часом все частіше говорять про спірну користі цього продукту, зате призводять все більше фактів на користь того, що той же сир Тофу здатний вплинути на пам’ять і навіть викликати слабоумство в старості. Чи не менше шкоди і від жирного м’яса, яке підвищує рівень холестерину і призводить до атеросклерозу судин головного мозку. Загалом, як мінімум все вищеперелічене в нашому раціоні повинно бути зведене до мінімуму.

КРОК 3 ПІДНЯТИ НА РІВЕНЬ

По-перше, глюкозу. Без неї наш мозок відмовляється працювати. Ідеальні з точки зору змісту глюкози продукти – мед (замість цукру), родзинки, курага.

По-друге, жирні кислоти класу Омега. Тобто не економимо на жирній рибі: лососі, тунці, скумбрії – і не забуваємо про корисне оливкове масло і волоські горіхи.

По-третє, насправді без заліза ніяк. Активно поглинаємо зелені яблука, печінку, боби, помідори.

Далі, магній. Він робить наш мозок стійким до стресів і підвищує здатність до концентрації. Рис, гречка, листова зелень і квасоля – прекрасні джерела магнію.

Дехто вважає, що доросла людина цілком собі може прожити без молочних продуктів. Але це не так. У «молочці», сирі, а також в яйцях, багато кальцію, який активізує мозкову діяльність.

До речі, про яйця, точніше, про жовток. Лецитин, крім того що є наймогутнішим антиоксидантом, прекрасно стимулює пам’ять. Як ви вже зрозуміли, він міститься в яйцях, а ще в м’ясі птиці та печінці.

Нарешті, вітаміни . Must have для вашого мозку – вітаміни груп В і С. Першими багаті печінка, кукурудза, квасоля, висівки. Другими – цитрусові, чорна смородина, обліпиха і болгарський перець.

КРОК 4 ШВИДКА ДОПОМОГА

Оригінальними бути складно. Іспити? Їмо чорний шоколад. Аврал? Їмо чорний шоколад. У будь-якій незрозумілій ситуації – їмо чорний шоколад. Чи не тоннами, звичайно, але пара-трійка часточок в день не завадять навіть самій суворій дієті. Зате шоколад помітно активує мозкову діяльність, тобто підвищує продуктивність клітин мозку, розширює судини і підвищує надходження кисню. До речі, і сліди нічної зубріння зніме як рукою!

Чорниця. Ця ягода сприяє утворенню нових клітин мозку і значно підвищує якість пам’яті. Свіжа, у вигляді настою (просто заваріть окропом висушені ягоди в термосі) і екстракту – чорниця хороша в будь-якій якості. Вчені з Університету Тафтс (США) виявили, що «екстракт чорниці допомагає від тимчасової втрати пам’яті».

Не забувайте про мед, горіх і лимон. Ранкова доза цих корисних продуктів допоможе вашому мозку працювати на 100% протягом дня!

КРОК 5 З ГЛИБИНИ СТОЛІТЬ

Говорити про те, як налаштувати свій раціон, і не згадати про гінгко білоба, не можна. Цілющі властивості цієї рослини були описані в манускриптах, датованих 3 тисячоліттям до н.е. Це дерево містить більше 40 біологічно активних речовин, причому деякі не зустрічаються більше ніде!

Цілющими властивостями володіють листя дерева гінгко, з них роблять екстракт. Цей самий екстракт, крім усіх інших важливих властивостей, неймовірно покращує кровопостачання головного мозку, є потужним стимулятором пам’яті, логічного мислення, концентрації уваги, сприяє підвищенню здатності до навчання. Як і у всього дуже ефективного, у екстракту гінгко є протипоказання, тому попередньо проконсультуйтеся з лікарем!

Шкільне життя

Хороша пам'ять і гострий розум від природи дістаються далеко не всім. Для більшості розвиток цих якостей - важка задача, втім, цілком здійсненна. Підвищити продуктивність свого мозку можна безліччю способів: заучуючи вірші, опановуючи мнемотехніку, використовуючи ноотропні засоби, але найголовніше, нормалізуючи раціон харчування. Почнемо? КРОК 1 ВІДМОВА ВІД ШКІДЛИВИХ ЗВИЧОК Так чи інакше, але від шкідливих звичок потрібно позбуватися. Надмірне вживання алкоголю і куріння - вороги не тільки для легенів, печінки, серця і судин, але і мозку. Так, всього 100 г горілки викликають спазм судин і втрату до 7500 клітин головного мозку. Як наслідок - знижується увага, працездатність, пам'ять. Що вже говорити…

Оцінити

0

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*