Чим корисні яблука?

Корисні властивості яблук відомі здавна і навіть згадуються в казках. Пам’ятаєте, «молодильні» яблука? У цих плодах міститься багатий вітамінний комплекс (А, Е, група В, Р, РР, аскорбінова кислота та інші), досить широкий спектр мінералів (кальцій, залізо, калій, магній, цинк, фосфор, марганець і багато інші) і, звичайно ж, поживні та цілющі речовини (антиоксиданти, пектини, органічні кислоти, цукор, клітковина та інші).

При цьому вміст корисних речовин високий не тільки в соковитій м’якоті плодів, але і в насінні, а також в шкірці яблук. Так, наприклад, саме шкірка яблук найбільш багата клітковиною і вітаміном С, а в кісточках міститься надзвичайно корисний і життєво важливий для нормальної роботи щитовидної залози йод. Тому люди, які систематично вживають яблучка «без відходів», не знають проблем з кишечником, зайвою вагою і іншими недугами.

Яблука нормалізують процеси травлення

Як відомо, багато хвороб, так чи інакше, пов’язані з дисфункціями органів травлення. Так, наприклад, хвороби шлунка і кишечнику, що супроводжуються загибеллю корисної флори і накопиченням шлаків, призводять до зниження імунітету, виникненню алергічних реакцій і порушення засвоюваності поживних речовин, що в свою чергу загрожує порушенням метаболізму і появою серйозних хронічних захворювань. А тому потрібно позбавлятися від хвороб ШКТ, а краще не допускати їх появу.

При цьому найпростіший спосіб відновити функції кишечника – це щоденне вживання яблук. Досить з’їдати щодня 1-2 плоди, щоб забути про такі неприємності, як запори, діарея і метеоризм. Однак будьте обережні, якщо у вас є гастрит або виразка шлунка або 12-палої кишки. У цьому випадку вам краще налягати на солодкі печені яблучка в духовці, очищені від шкірки. У них міститься достатня для очищення організму і відновлення функцій травної системи кількість пектину і клітковини. Але в теж час в них немає грубих харчових волокон, здатних викликати метеоризм і подразнення слизових оболонок.

Також систематичне вживання яблук сприяє оновленню клітин печінки і знижує ризик виникнення жовчнокам’яної хвороби. При цьому використовувати для цих цілей так само краще печені яблука.

Яблука продовжують життя і зберігають молодість
Ученим вдалося довести, що яблука містять величезну кількість антиоксидантів і вітамінів А і Е, які прийнято вважати вітамінами краси.

Завдяки цьому людина, регулярно включає у свій раціон яблука, може не боятися не тільки проблем з травним трактом, а й передчасними появами зморшок, а також проявів процесів старіння. Навіть ризик виникнення жахливої хвороби Альцгеймера, яку прийнято вважати захворюванням людей елегантного віку, знижується в десятки разів, якщо щодня з’їдати по яблучку. Саме до таких висновків в недавньому минулому прийшли вчені.

Крім того, яблучний сік знижує ризик виникнення раку підшлункової залози, попереджає розвиток діабету, а також очищає судини від холестеринових бляшок. Останнє є профілактикою серйозних серцево-судинних захворювань: атеросклерозу, інсульту, інфаркту, гіпертонії та інших. Тільки заради одного цього варто включити в свій раціон яблука або натуральний яблучний сік. Якщо у вас є протипоказання з боку ШКТ, перед вживанням яблук або яблучного соку, проконсультуйтеся з вашим лікарем!

Також не завадить періодично використовувати яблука для приготування домашньої косметики. Адже містяться в цих плодах корисні речовини чудово живлять шкіру і відлущують відмерлі клітини епітелію. При цьому органічні кислоти, так само містяться в яблуках, перешкоджають виникненню пігментних плям (у тому числі і веснянок) і усувають жирний блиск.

Корисні властивості яблук для схуднення

Використовують корисні властивості яблук і дієтологи всього світу. Причому роль цих плодів у боротьбі із зайвою вагою навряд чи перебільшена. Адже, як відомо, яблука містять величезну кількість клітковини, яка сприяє швидкому насиченню і довгій відсутності почуття голоду. До того ж яблука низькокалорійні (45 калорій в 100 грамах) і містять пектин, який сприяє очищенню організму від шлаків, токсинів і отрут.
Саме з цієї причини яблучних дієт існує величезна кількість. Проте всі вони відносяться до числа строгих і жорстких. Тому перш, ніж вирішуватися на схуднення за допомогою яблучної дієти, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Чим ще корисні яблука?

Крім усього перерахованого вище слід зазначити, що яблука благотворно впливають на зміцнення імунної системи. Відбувається це завдяки величезному вмістом вітаміну С, особливо в кислих сортах яблук.

Крім того, в яблуках міститься досить багато заліза. Тому ці плоди можна використовувати для профілактики залізодефіцитної анемії, як у дітей, так і у дорослих. Причому приготувати корисне і смачні ліки дуже просто. Досить наколоти виделкою яблучко в декількох місцях і залишити на ніч, а вранці його з’їсти. Також можна отримати не менш корисне засіб для профілактики недокрів’я, якщо залишити свіже вичавлений яблучний сік на кілька годин у широкому посуді. Вступаючи в реакцію з киснем, залізо, що міститься в яблуці, окислюється, а потім відмінно засвоюється людським організмом.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*