Біотин (вітамін Н)

Загальна характеристика

Біотин, що відноситься до водорозчинних вітамінів, іноді називають мікровітаміном, оскільки для нормальної роботи організму він необхідний в надзвичайно малих кількостях. В організмі людини синтезується нормальною мікрофлорою кишечника.

Історія відкриття та використання

Близько 90 років тому Вілідерс показав, що для росту дріжджових клітин в штучному живильному середовищі потрібно додаткове введення органічної речовини (фактора росту), яке він назвав біосом. Однак, як потім було показано, ця речовина складалося з двох активних фракцій, одна з яких – біос I – була ідентифікована як інозит , а інша – біос II – була названа біотином. У 1935 році Когла і Тоннесен вперше виділили 100 мг кристалічного біотину з жовтка яєць, переробивши для цього близько 250 кг жовтків.

У 1931 році Сент-Дьордь в дослідах на щурах виявив, що ряд продуктів (печінка, нирки, дріжджі) містять речовину, що охороняє від захворювання шкіри, що викликається надлишком сирого білка, і назвав його вітаміном Н (по першій букві німецького слова Haut – шкіра) . Потім виявилося, що вітамін Н повністю ідентичний біотину.

Біотин (вітамін H або B7, біос-ІІ, коензим R) С10Н16О3N2S — водорозчинний вітамін групи В.

Біотин (вітамін H або B7, біос-ІІ, коензим R) С10Н16О3N2S — водорозчинний вітамін групи В.

Вплив на організм

Вітамін Н входить до складу ферментів, що здійснюють початковий етап біосинтезу жирних кислот, бере участь в обміні вуглеводів (знижує вміст цукру в крові), амінокислот, впливає на стан шкіри, імунітет і функції нервової системи.

Прояви при недостатності в харчуванні

Спочатку виникає лущення шкіри (особливо навколо носа, рота), далі дерматит рук, ніг, щік. Поступово шкіра всього тіла стає сухою і лущиться. До захворювання шкіри приєднуються млявість, сонливість, втрата апетиту, нудота, часом блювота, набряклість язика та згладженість його сосочків, м’язові болі, анемія.

Тривалий дефіцит біотину може привести до випадання волосся, крайнього виснаження, глибокої депресії, галюцинацій.
Прояви надлишку в харчуванні не зафіксовані.

Фактори, що впливають на вміст у продуктах

Збіднення організму біотином можливо при гастритах з нульовою кислотністю, захворюваннях кишечника, пригніченні кишкової мікрофлори від прийому антибіотиків і сульфаніламідів, зловживанні алкоголем і дефіциті магнію. Харчовий біотин-гіповітаміноз виникає від вживання великих кількостей сирих яєчних білків, в яких міститься особлива речовина авідин. Останній з’єднується в кишечнику з біотином і робить вітамін недоступним для засвоєння. Захворювання виникає через 3-10 тижнів після щоденного вживання 10-12 сирих яєць в день, якими часто зловживають люди, що займаються бодібілдингом.

В процесі кулінарної обробки практично не руйнується.

Профілактичне і лікувальне застосування

Застосовується для профілактики та лікування посивіння, облисіння, зменшення м’язових болів. Важливий для підтримки здорової шкіри і попередження раннього старіння. Рекомендується для комплексного лікування шкірних захворювань, атеросклерозу, гіпертонії.

Добова потреба у вітаміні Н – 150-300 мгк.

Шкільне життя

Загальна характеристика Біотин, що відноситься до водорозчинних вітамінів, іноді називають мікровітаміном, оскільки для нормальної роботи організму він необхідний в надзвичайно малих кількостях. В організмі людини синтезується нормальною мікрофлорою кишечника. Історія відкриття та використання Близько 90 років тому Вілідерс показав, що для росту дріжджових клітин в штучному живильному середовищі потрібно додаткове введення органічної речовини (фактора росту), яке він назвав біосом. Однак, як потім було показано, ця речовина складалося з двох активних фракцій, одна з яких - біос I - була ідентифікована як інозит , а інша - біос II - була названа біотином. У 1935 році Когла і Тоннесен вперше виділили…

Оцінити

0

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*