Продукти, що вкорочують життя

Продукти, що вкорочують життя

Продукти, що вкорочують життя

Тривале вживання згущеного молока, яким так люблять ласувати діти, може призвести до ожиріння, цукрового діабету і навіть утворення ракових клітин. Чому? Бо українські виробники додають до продукту пальмову олію, яку в розвинених країнах уже давно заборонено — там її використовують лише в металургії.

Неякісні продукти, особливо молочні, можна придбати в будь-якому магазині. Виробники вдаються до різних хитрощів, щоб продати свою продукцію, абсолютно нехтуючи здоров’ям покупця. Як розповів директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець, найчастіше фальсифікують сир, згущене молоко, сметану і масло. Особливо слід бути уважним, купуючи згущене молоко. До складу якісного продукту має входити коров’яче молоко і цукор. Натомість неякісний містить пальмову олію. За словами лікаря-анестезіолога інформаційного токсикологічного центру Західноукраїнського спеціалізованого дитячого центру Іванни Андрейчук, однією з переваг пальмової олії є те, що продукт зберігається значно довше, ніж при додаванні інших олій чи молочних жирів. Також продукт, що містить велику кількість пальмової олії, довше залишає смак у роті та призводить до звикання.

Пальмова олія плавиться за температури 54 градуси за Цельсієм, тому з людського організму не виводиться. «Це дуже небезпечний канцероген, який впливає на розвиток атеросклерозу, ожиріння, серцевих захворювань, тромбозу судин, забиває шлунково-кишковий тракт. Тривале вживання пальмової олії спричиняє рак молочних залоз і простати. Баночка «згущонки» має 600 кілокалорій, для дитини це — третина добової потреби. Якісного згущеного молока малюку можна давати дві ложки на добу. Його не можна використовувати як десерт, лише як добавку до нього», — каже І. Андрейчук.

Окрім пальмової олії, згущене молоко може містити ще один небезпечний канцероген — діоксид титану. Його застосовують як відбілювач у лакофарбовій продукції та додають до… молочних продуктів. «Коли молоко розбавляють водою, воно стає сіруватим. Тоді виробники додають діоксид титану для білосніжного кольору, — розповів Юрій Чорнобривець. — Тож коли на етикетці молочного продукту написано Е171, це означає, що він містить діоксид титану. Таку продукцію вже не імпортують в Україну, а успішно виробляють на наших підприємствах. Окрім того, діоксид титану дуже дешевий, що на руку виробникам».

Щоб не шокувати споживача вмістом пальмової олії чи діоксиду титану в продукції, виробники вдаються до різних маніпуляцій. Наприклад, замість «пальмова» пишуть, що це рослинна олія чи замінник рослинного жиру. Також закон України дозволяє не вказувати, скільки відсотків пальмової олії містить продукт.

— Є простий механізм: щоб не вживати пальмову олію, її треба заборонити. Але цього чомусь у нас не роблять. Отож споживачі повинні бути уважними, вибираючи згущене молоко й інші молочні продукти. Перший сигнал, який має насторожити, — низька ціна. Також треба уважно читати вміст молокопродукту на етикетках: там мають бути відомі природні складники. Що менше буде невідомих речовин з індексом Е (з будь-якою цифрою), то менше ризику для вашого здоров’я, — підсумував Юрій Чорнобривець.

Джерело: ukrslovo.net

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*